Futbol

"Interessa el futbol a Empuriabrava? Un altre pal a la roda"

El Club de Futbol Empuriabrava-Castelló apunta a l'Ajuntament després de no poder jugar el partit com a local el diumenge passat

23.10.2016 | 08:39
L´equip d´enguany de l´Empuriabrava-Castelló

Aquest és el comunicat que ha emès la junta el Club de Futbol Empuriabrava-Castelló després que el partit de Tercera Catalana que havia de jugar davant el Sant Miquel de Fluvià, el diumenge passat, quedés suspès dos dies abans per no malmetre el terreny de joc per les pluges:

Interessa el futbol a Empuriabrava? Un altre pal a la roda

Diuen els més optimistes que la il·lusió mou muntanyes, i que amb ganes i sacrifici qualsevol cosa és possible. N'hi ha d'altres, en canvi, que són més malpensats i creuen que sempre hi haurà algú que tractarà de posar pals a les rodes, per evitar que els somnis es compleixin. A Empuriabrava som testimonis diaris d'aquestes dues cares: la de l'optimista i la del malpensat. Podríem fer una llarga llista de tots els àmbits en els quals estan presents aquestes dues actituds, però correm el risc de no acabar mai. Per això, aquí només ens centrarem en un exemple que és el del futbol.

És un fet que a Empuriabrava el futbol mai ha funcionat com hauria de ser. Estem parlant d'una localitat relativament gran, amb unes instal·lacions que són (o podrien) ser l'enveja del 99% dels clubs de Catalunya. Però per algun motiu, sembla que no interessi que nens i nenes del municipi puguin practicar l'esport que tant els agrada. Recentment es va extingir el Club Esportiu Empuriabrava, després d'un curt periple de 15 anys des de la seva fundació l'any 2000. Sempre van al·legar una falta de suport per part de l'Ajuntament, fins al punt de la seva desaparició.

Al 2015, coincidint amb l'any de desaparició del CE Empuriabrava, es crea el Club de Futbol Empuriabrava Castelló, amb l'objectiu d'unificar en l'àmbit esportiu els dos nuclis del municipi de Castelló d'Empúries (la marina d'Empuriabrava i el nucli antic de Castelló). D'aquesta forma es tracta de crear un club que representi a tot el municipi (els dos nuclis), sense deixar orfe de futbol una part molt gran de la població. Aquesta il·lusió, sorprenentment, no va ser ben rebuda per un determinat sector i especialment des de la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament, s'ha tractat de rebutjar una entitat esportiva, jugant a desgastar-ne l'entorn a la mínima oportunitat. Una entitat esportiva, que té com a fita permetre la pràctica esportiva per a tots, tant els d'Empuriabrava com els de Castelló.

Destruir una cosa és molt més senzill que crear-la. A vegades, no cal fer res, només deixar-la morir. D'altres, amb el mateix desgast ja en fas prou. A la curta història del Club de Futbol Empuriabrava Castelló hem viscut l'ascens a 3a catalana la primera temporada del club i podem dir que comptem amb 130 socis. D'altra banda la realitat és que seguim sense comptar amb cap subvenció, cap ajuda, ni seu, ni suport, ni el reconeixement de l'entitat com a pròpia del municipi. Això si, pals a les rodes. Molts pals a les rodes. Pals a les rodes, per exemple, per utilitzar les instal·lacions municipals, que s'ha convertit en tota una odissea.

Poder gaudir contractualment de l'explotació del bar del camp del poble, com fa qualsevol entitat esportiva de la comarca, s'ha convertit en sinònim de netejar els vestidors i la brossa del camp, així com de fer totes les funcions pròpies de l'àrea de consergeria. No només això, sinó que hem hagut d'aguantar amenaces de perdre el dret a usar les instal·lacions. I el pitjor de tot és que aquestes amenaces tenien com a fonament l'incompliment de clàusules i condicions que no estan contemplades legalment. Les instal·lacions estan en mal estat i així se'ns pretenen entregar perquè en realitzem el servei de neteja i manteniment. Els camps d'entrenament estan en molt mal estat, doncs tant el nostre club com el nostre club veí i amic, els Esplais, hem estat jugant tota la pretemporada als camps d'entrenament. A més aquests camps d'entrenament no disposen d'instal·lació d'enllumenat suficient. Mentre veiem vivim en aquesta realitat, escoltem com es pretenen destinar 400.000?euros en implementar gespa artificial al camp antic de Castelló. No entenem que no vulguin explotar el potencial de les instal·lacions d'Empuriabrava.

L'últim episodi "còmic" s'ha viscut aquest cap de setmana. Tot el futbol de Catalunya enfoca la jornada amb normalitat, amb cada club pendent de com aniran els seus respectius partits. Nosaltres, el Club de Futbol Empuriabrava Castelló, no disposarem d'aquest privilegi. Dijous, i a causa de les fortes pluges es va arribar a la conclusió unilateral per part de l'Ajuntament de què no se celebrarien entrenaments o partits fins passat el cap de setmana. Divendres al matí, amb gairebé tres dies de marge per veure com evoluciona l'estat del camp, es confirmava la suspensió. Vam haver de sol·licitar, per enèsima vegada, confirmació per escrit per estar segurs de què era real i no una broma. Principalment, perquè el motiu era "que els jardiners no podien pintar el camp".

Finalment tothom va jugar excepte nosaltres i la justificació és la preservació del camp, però per més inri volem fer constar que enguany els Esplais estan disputant els partits com a local al camp d'Empuriabrava i això sí que desgasta el camp, doncs s'hi juga setmana si setmana també. El que ja supera tota lògica és que el mateix diumenge que suspenem el partit, veiem com al camp d'entrenament s'està disputant un partit entre veïns, una trentena de persones, fet que vam denunciar i que fem constar que la Policia va evacuar el camp... Però tot i que ens comuniquen que no es disposava d'autorització, ens costa pair doncs hem perdut tota la confiança. Considerem que només una falta molt greu de coordinació per part del Departament de Gestió d'Espais Públics i del Departament d'Esports de l'Ajuntament pot provocar que el nostre sigui l'únic municipi de tota la comarca que incapaç d'habilitar la instal·lació municipal per a la pràctica esportiva. Està clar que no s'ha volgut o sabut fer la feina correctament, fet que provoca que el municipi sigui la rialla de la comarca.

No només això, sinó que a més s'havia planejat un esdeveniment al camp, simulant el famós Oktoberfest, per animar als veïns del poble a venir al camp i crear un ambient festiu, com pretenem a cada partit com a locals. Un dels motius per celebrar aquests esdeveniments és per crear cohesió i unitat entre els habitants d'Empuriabrava i Castelló. Vist que es juguen tots els partits de Catalunya sense cap problema, i vist l'estat del camp, ara som nosaltres els malpensats. Pot ser que no interessi aquesta cohesió? Pot ser que no interessi que es facin coses a Empuriabrava? Per molt que un es trenqui el cap és molt difícil trobar explicació: cap altre equip ha tingut problemes per jugar el seu partit. Només hi ha hagut traves, un cop més, a Empuriabrava.

Nosaltres seguim amb tota la il·lusió del món, però també ens estem tornant una mica malpensats. Malpensats per fets com els que hem explicat a dalt. Malpensats perquè a la revista informativa municipal, el SETAC, no apareix el nostre club entre els partits de futbol del cap de setmana (quan sí que apareixen tots els altres). Malpensats també perquè no disposem tan sols d'una oficina oficial del club que serveixi de seu social. Això vol dir que no interessa que se sàpiga que el futbol també existeix a Empuriabrava? No volen que Castelló i Empuriabrava vagin a una, com indiquen els dos noms que apareixen en el nostre escut? No desitgen la unió i cohesió dels habitants del municipi, i s'estimen més una Empuriabrava morta on no hi ha lloc per l'esport ni cap activitat col·lectiva? Nosaltres seguirem treballant amb il·lusió i humilitat, desitjant simplement que se'ns respecti i se'ns permeti complir amb el nostre únic i simple objectiu: jugar a futbol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema