Hores després de pujar al podi a Novara com a subcampiones del món de patinatge artístic, en la modalitat de grups grans de xou, les patinadores i la resta d'expedició del CPA Girona arribaven ahir a la tarda a l'esplanada de davant de Palau II. El mateix escenari on aquest grup de noies, d'entre 16 i 26 anys, han passat un munt d'hores en els últims anys per arribar l'elit d'un esport que, a redós dels èxits del CPA Olot, ha convertit les comarques gironines en el territori que domina les competicions internacionals. "És el moment de gaudir molt del que hem aconseguit, els vull fer entendre a les noies que aquest subcampionat del món és molt important i que l'han de gaudir al màxim, perquè hi ha altres patinadores que s'esforcen tant com elles i no poden arribar fins aquí", explica l'entrenadora del CPA Girona, Nuri Soler, conscient que la segona posició de dissabte a Novara, només per darrere de l'Olot, o la tercera de l'any passat a Cali (Colòmbia) "no són només un premi a la feina d'aquests dos anys, sinó a molt més temps treballant per arribar fins aquí".

Un treball que, com que ara ja moltes de les patinadores treballen o van a la universitat, "s'acaba concentrant en entrenaments de dues o tres hores els dissabtes i dues o tres més els diumenges a la tarda, per les festes de Nadal abans del territorial, o ara que han fet un gran esforç aquest setembre". "Són noies amb un caràcter especial, tenen molta passió perquè si no és molt complicat d'aguantar", resumeix la presidenta del CPA Girona Marta Ginés que, cansada després d'una nit amb moltes emocions (i celebració), deixava un moment d'abraçar-se amb els familiars que havien anat a rebre l'expedició per recordar que "vam començar fa set anys a competir i, encara que lògicament sí que hi ha hagut incorporacions, el grup principal es manté". "Van començar molt joves amb 17 o 18 anys i han anat seguint. De fet crec que de baixes només n'hi ha hagut quatre en tot aquest temps", remarca Ginés que, tot i quedar-se més a prop de la victòria que mai, no escatima elogis cap a l'actuació de les garrotxines a Novara i a la feina del CPA Olot i del seu coreògraf, Ricard Planiol, des de fa més d'una dècada: "En Ricard és un geni amb la seva feina i les seves noies tenen molta experiència, nosaltres de mica en mica ja estem a nivell de mundial i crec que és bo per a tots que nosaltres estiguem allà". .

L'Olot primer, el Girona segon i el Masnou cinquè, rere els dos equips italians, en una classificació que demostra el potencial del patinatge gironí i català en xous. Ginès, però, té clar que a fora el nivell també és alt. "Jo vaig arribar a Itàlia pensant que teníem un bon xou, perquè era original i les noies havien fet un gran esforç al setembre per portar-lo molt ben treballat. El nostre ball tenia nivell de mundial, però els equips italians, que van quedar segons i tercers a l'Europeu, també són molt bons i el podi estava realment disputat".

La segona posició a Novara suposa un pas més per al CPA Girona després del tercer del 2015 a Colòmbia i, de cara al futur, també un "problema" per les excessives expectatives que es poden generar al voltant de les patinadores: "Hem d'anar en calma amb les expectatives, ara ens diuen l'any vinent "més i millor", però tot és molt complicat i costa. Les idees, les músiques, la coreografia... Sempre hi ha grups que un any poden tenir millors execucions que tu".

Unes expectatives i l'alt nivell a les comarques gironines -"sobretot gràcies a l'empenta de tots aquests anys de l'Olot"- que no deixaran fer gaires vacances a les patinadores perquè per anar al proper mundial (el 2017 serà a Xina) cal fer un molt bon paper al campionat territorial de Girona del mes de gener. "Ara a tothom li fa mandra pensar en la Xina, les noies tot just han acabat de baixar de l'autocar i han fet un esforç molt gran per aquest mundial, però el territorial és al gener i els clubs d'aquí són molt bons...".