Pep Guardiola, entrenador del Manchester City, va apadrinar ahir a Londres la presentació mundial de la biografia de Johann Cruyff, 14. L'autobiografia ( My turn, en anglès), en un acte que va comptar també amb la presència de Jordi Cruyff, fill de l'astre holandès. En una petita llibreria del centre de Londres, a la zona de Tottenham Court Road, Guardiola, Jordi Cruyff i el periodista Jaap de Room, un dels col·laboradors en la redacció de les memòries, van rememorar algunes de les seves vivències amb Cruyff, mort a Barcelona el 24 de març d'aquest any.

"Creia que en sabia de futbol, però quan vaig conèixer en Johan es va obrir un nou món. Va ser algú que ens va ensenyar a tots, a dues generacions en el món del futbol a comprendre el joc", va recordar un emocionat Guardiola. L'obra, de més de 300 pàgines, va sortir a la venda dimecres en català i ahir en castellà. A més, es publicarà també en idiomes com anglès, francès, holandès, alemany, italià, turc, polonès, danès, japonès i rus.

"Jo sóc on sóc per ell. Primer al Barça, com a jugador i entrenador, després al Bayern de Munic i ara al Manchester City, tot per en Johan. Sóc una persona molt afortunada", va prosseguir el tècnic català. ?Guardiola, que es va desplaçar a Londres des de Manchester, va reconèixer que de petit "tenia por d'en Johan", ja que era una persona molt dura, algú "que exigia molt". "Ho reconec, de petit li tenia por", va dir Pep entre rialles. "Era molt dur i exigia molt. Això sí, quan em vaig fer entrenador i ell era ja avi, era una persona totalment diferent, vivia pels altres", va assenyalar.

Guardiola i Jordi van coincidir en la "influència", en el llegat que deixa Johan i en l'"impacte" que ha tingut sobre generacions de futbolistes i entrenadors. "Tots apreníem d'ell. Recordo que en les sessions d'entrenament ell no només dirigia i explicava, sinó que també participava. I era el millor de tots! Va ser algú que va canviar dos equips de futbol, l'Ajax i el Barcelona, és impossible trobar algú així", va afegir.

Jordi, un dels tres fills que van tenir Johan i la seva dona, Dany, va seguir els passos del seu pare en el món del futbol i va tenir una carrera que el va portar a equips com Barcelona, Manchester United, Celta de Vigo, Alabès, Espanyol o Metalurg Donetsk. "El meu pare era una persona molt directa i molt clara, algú que ho analitzava tot. També era molt innovador; jugava amb coratge i era, potser, una mica kamikaze, una mica suïcida. Però sabia que l'important, al cap ia la fi, era que els aficionats estiguessin contents", va declarar.