El passat juliol, Jan Frodeno va fer història rebaixant el rècord del món de l'Ironman en completar els 3.860 metres nedant, 180 quilòmetres en bici i una marató de 42,2 quilòmetres a peu a Roth (Alemanya) en 7 hores, 35 minuts i 39 segons. Ara, aquest dissabte, Frodeno tornarà a atreure les mirades dels aficionats de l'esport de mig món quan, en un escenari tan mediàtic com l'Ironman de Kona, intentarà repetir victòria per segon any consecutiu a Hawaii i, a més, ser el primer a baixar de les vuit hores en la prova més mítica dels triatlons de llarga distància. L'any passat, Frodeno va guanyar amb 8:14:40 i la millor marca de sempre són els 8:03:56 de l'australià Craig Alexander, de fa cinc anys. Campió olímpic de triatló als Jocs de Pequín 2008, igual que la seva dona Emma Snowsill, Frodeno ha fet la seva transformació en triatleta de llarga distància a Girona on viu molts mesos l'any des de fa tres estius i on han arrelat fins al punt que, des de fa uns mesos, els seus pares també han canviat Alemanya per les terres gironines.

Més enllà de Frodeno, i d'altres professionals residents a la ciutat com el sud-africà James Cunnama o els angleos David Mcnamee i Jodie Swallow, el triatló gironí estarà representat a l'Ironman de Kona per Pau Busquets i David Llinares. El primer és, segurament, la cara més coneguda del Club Triatló Girona Costa Brava i la d'aquest cap de setmana serà la seva segona participació a Hawaii després de la del 2014. Busquets va aconseguir el seu complicat bitllet per a Kona l'Ironman de Barcelona d'ara fa just un any, on va baixar de les nou hores, i ha preparat amb temps la mítica prova combinant-ho amb la seva feina. Busquets és a Hawaii des de diumenge passat i, a través de les xarxes socials del CTGB, ha penjat diferents vídeos explicant la seva experiència o entrenant-se a la mateixa zona del Pier on es disputa el tram de natació. "Hem arribat després de vint-i-nou hores de viatge i ara es tracta d'adaptar-nos a l'horari, la calor i la humitat per entrenar una mica i gaudir de l'experiència", detalla Busquets que és l'arxipèlag del Pacífic acompanyat del seu entrenador, Mikel Garmendia, i de la seva família.

A diferència de Pau Busquets, el jonquerenc David Llinares participarà per primer cop a Kona aquest dissabte després d'aconseguir una de les set places pel seu grup d'edat que es donaven a l'Ironman francès de Vichy que, ara fa una mica més d'un any, va completar amb nou hores i mitja. Igual que Busquets, Llinares fa uns dies que és a Hawaii aclimatant-se per la prova en companyia de la seva família. A través de la seva pàgina web personal, Llinares ha anat explicant dia a dia les sensacions abans de disputar una prova mítica: "Ara ja no hi ha marxa enrere. He de reconèixer que tenia molt respecte, més aviat por, però ara tinc moltes ganes de córrer i de gaudir-ho al màxim", escriu Llinares abans d'afegir que "segueixo tenint molt respecte a la prova, però veient tot el que t'envolta, professionals, llegendes vives... No hi ha més camí que tirar endavant i gaudir del moment".