La tennista russa Maria Sharápova podrà tornar a les pistes el 26 abril de 2017 després que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) rebaixés avui la sanció de dos anys que va rebre per consum del fàrmac cardiovascular Meldonium.

"Sharápova podrà competir a partir del 26 abril 2017 després de la reducció del període de desqualificació", va anunciar Xamil Tarpíschev, president de la Federació de Tennis de Rússia.

Tarpíschev, que va considerar que Rússia ha d'estar satisfeta per la decisió, creu que a l'hora de rebaixar la sanció a 15 mesos el TAS va tenir en compte la "irreprotxable reputació" de Sharápova, antiga número u del món i guanyadora de cinc Grand Slams.

El tribunal amb seu a Lausana ha explicat avui en un comunicat que Sharápova va violar les regles antidopatge en consumir un fàrmac inclòs a la llista de substàncies prohibides, però aquest no va ser un error "significatiu".

"Per això, la desqualificació de quinze mesos és el càstig més apropiat", assenyala.

D'aquesta manera, Sharápova es perdrà la propera edició de l'Open d'Austràlia, però arribarà a temps a la temporada de terra i a Roland Garros, torneig que es va adjudicar en dues ocasions (2012 i 2014).

La nota recorda que la russa va admetre públicament que havia comès aquesta infracció "de manera inadvertida", ja que ella i el seu equip no van arribar a adonar-se que Meldonium havia estat inclòs en la llista de substàncies dopants al gener passat.

A més, va recordar que el seu doctor li havia prescrit aquest medicament fa deu anys i que no ho va consumir per millorar el seu rendiment, sinó per motius de salut, per la qual cosa va recórrer al TAS perquè li rebaixés la sanció imposada per la ITF.

L'entrenador de l'equip olímpic, Vladímir Camelzon, va assegurar que la decisió del TAS permetrà a Sharápova "recuperar el seu bon nom" i ha acusat la ITF i l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) d ' "inventar un problema per acabar amb una gran esportista".

La ITF va imposar el 8 de juny una suspensió de dos anys a Sharápova per consum de Meldonium, fàrmac que s'utilitza per combatre els problemes cardiovasculars i que, entre d'altres, el seu inventor i el president rus, Vladímir Putin, no consideren substància dopant.

En canvi, la federació internacional considera que Meldonium és un "modulador metabòlic" que incrementa el rendiment físic i mental.

Sharápova, que al principi va admetre que havia comès "un gran error" i va demanar "una segona oportunitat", va negar després que consumís Meldonium diàriament i que "fora avisada cinc vegades sobre la imminent prohibició de la medicina".

Res més conèixer-se la sanció, algunes companyies van trencar els seus contractes publicitaris amb l'esportista, considerada la més rica del món i que va perdre molts milions de dòlars causa de l'escàndol de dopatge, encara que altres empreses la van defensar fins al final.