Les opcions de Lewis Hamilton de sumar el tercer Mundial consecutiu i el quart de la seva carrera semblen allunyar-se més i més. El pilot britànic no va poder finalitzar a causa d'una inesperada ruptura de motor quan restaven 17 voltes per al final. L'australià Daniel Ricciardo va encapçalar el Gran Premi del Japó per davant del seu company d'equip, Max Verstappen que va suposar un doblet per a Red Bull. El líder del Mundial Nico Rosberg va patir un accident a la sortida i va haver de remuntar des de la part final.

Hamilton va sortir sense problemes des de la pole position. Tot el contrari queRosberg, que va veure com el seu compatriota de Ferrari, Vettel, l'envestia al primer revolt. Amb els dos Red Bull sortint des de la segona fila de la graellla Vettel va arriscar massa al primer revolt després d'haver superat Ricciardo i intentant liderar la cursa amb un avançament a Verstappen que va provocar una topada amb Nico Rosberg.

El pilot de Mercedes va fer una virolla que el va situar fins a la 21a posició, de manera que la cursa es complicava molt per a l'alemany. Una sort oposada a la que va tenir Fernando Alonso. El pilot asturià, que sortia des de la darrera posició, amb nou voltes ja rodava en zona de punts i Hamilton liderava la cursa.

Alonso ja era novè en la sisena, en total superaria fins a disset posicions. Una cursa en què Rosberg seguia remuntant posicions després d'avançar Carlos Sainz, que va finalitzar onzè en aquest gran premi.

Verstappen, amb 19 anys acabats de complir, va ser el primer dels favorits a guanyar la cursa que va aturar-se, a la novena volta. Darrere seu entraven Alonso i Checo Pérez aprofitant la segona aparició virtual del safety car desprésde l'accident que va originar l'abandonament de Romain Grosjean.

Ricciardo, que va imposar-se amb dues parades, va agafar la primera posició de la cursa a la volta 21 després que Hamilton i Raikkonen s'aturessin. Quan restaven disset voltes per al final, Hamilton va cremar el motor del seu cotxe. Una acció que va provocar l'abandonament del pilot britànic i les queixes d'aquest al final de la cursa: "Mercedes ha construït 43 motors i només es trenquen els meus", es lamentava el pilot britànic, que té el Mundial molt complicat.

La retirada de Hamilton va servir en safata el quart triomf de Ricciardo a la F1, el seu primer en aquest any després de perdre el triomf a Mònaco per error de la seva escuderia en favor del representant de Mercedes. En aquesta ocasió els papers es van intercanviar.

Ricciardo havia ocupat la segona posició fins a la retirada del pilot britànic, de manera que el pilot australià va poder posar rumb cap a la victòria. Abans, però, va haver de superar la irrupció de Verstappen sense massa fortuna per al seu company d'equip. Nico Rosberg va poder tancar el podi del Gran Premi de Malàisia amb la tercera posició. Un resultat que permet al pilot alemany liderar el Mundial amb 288 punts, 23 més que el seu company d'equip Hamilton. Alhora, disposa de 84 punts d'avantatge respecte a Ricciardo, tercer en un campionat en el qual Red Bull va evitar per segona ocasió en quinze curses una nova victòria dels Mercedes.

Aquest resultat també evita de moment la consecució del tercer Mundial de constructors consecutiu per part de Mercedes a casa d'un dels seus patrocinadors, l'empresa petrolífera Petronas.

"Després del primer revolt he pensat que s'havia acabat la meva cursa", assegurava Nico Rosberg en finalitzar la prova. Tot i així, es mostrava cautelós amb el resultat: "Venia amb la intenció de guanyar i no ha pogut ser, així que no puc dir que estigui content", afegia el líder del Mundial. Per la seva banda, Hamilton es mostrava resignat en no poder finalitzar la cursa: "Sembla que algú no vulgui que jo guanyi", sentenciava el pilot britànic de Mercedes.