El repte esportiu i solidari de l'Oncolliga, que proposa recórrer 100 quilòmetres per recollir fons contra el càncer, va convocar ahir més d'un miler d'atletes en la seva edició més massiva. A partir de les nou del matí, la plaça de Can Mario de Palafrugell es va omplir ahir de gom a gom amb els 1.100 corredors i caminants que, repartits en 138 equips, van participar en la quarta edició de la cita.

Malgrat no ser una cursa competitiva i que es pot fer caminant o corrent, alguns equips es preparen de valent per fer un bon temps. Els guanyadors d'aquesta edició van ser els integrants de l'equip Mercat del Lleó que, amb el dorsal 97, van ser els primers a creuar la meta de nou a Palafrugell després de 9 hores i 11 minuts corrent.

La prova solidària per equips que organitza la Fundació Oncolliga Girona, amb la col·laboració de l'Agrupació Excursionista i el Club Atlètic de Palafrugell i que té com a finalitat recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer i els seus familiars, ja porta recaptats més de 160.000 euros, però la plataforma de recollida de donacions continua oberta i, per tant, la xifra encara augmentarà en les properes setmanes.

Abans del tret de sortida hi va haver uns breus parlaments dels dels organitzadors, de l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández -que també participava a la cursa-, i del delegat d'Esports de la Generalitat a Girona, Josep Pujols. Durant l'acte també es va recordar Fàtima Portí, Pep Higueras i Marc Garrido, tres amants de l'esport que han perdut la vida en els darrers mesos i que tenien previst participar en aquesta edició de l'Oncotrail.

La participació en aquesta quarta edició de la prova ha superat totes les expectatives dels organitzadors i la xifra d'equips inscrits representa un augment del 80% respecte a l'edició del 2015, quan van ser 78 grups.

La dada de participants, indiquen els organitzadors, "confirma la consolidació de la prova com una de les cites ineludibles del calendari de curses solidàries a les comarques gironines".

Un doble repte

L'Oncotrail planteja un doble repte: esportiu i solidari. El repte esportiu consisteix a aconseguir recórrer els 100 quilòmetres de l'itinerari, passant per camins de ronda de la Costa Brava i per les Gavarres, dins d'un termini màxim de 30 hores i amb avituallaments cada 10 quilòmetres. L'únic requisit és que sempre hi hagi quatre integrants de l'equip en moviment.

El repte més important, però, és la causa, sumar esforços per lluitar contra el càncer. Per participar a l'Oncotrail, cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros a la Fundació Oncolliga Girona, que destina aquests diners a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer.

En l'edició del 2015 es van recaptar 95.161,34 euros, dels quals la partida més important, 70.000 euros, es va destinar a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals l'administració no pot arribar.

La resta de l'import recaptat va servir per finançar la investigació sobre la leucèmia aguda dins de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona, a més de necessitats pròpies de la Fundació.

Amb més de 160.000 euros recaptats fins ara, la quarta edició continuarà sumant donatius a través de la web oncotrail.cat durant uns dies més.

La celebració de l'Oncotrail no seria possible sense la col·laboració dels prop de 300 voluntaris que hi participen fent diferents tasques, des de logística i avituallament als punts de control fins a serveis de podologia i fisioteràpia, ADF o assistència mèdica, per exemple.