L

a temporada passada, per aquestes dates, s'entrenava amb la frustrant sensació que, fes el que fes, no li serviria per jugar fins que no comencés el 2016. Aquesta campanya, en canvi, s'ha convertit en una peça bàsica en el Barcelona de Luis Enrique des del primer partit oficial. I?és que Arda Turan sembla un altre. Com a blaugrana, va acomiadar capcot el curs passat. La seva discreta actuació, amb Turquia, a l'Eurocopa, durant les setmanes següents, va acabar d'enfonsar-lo en una depressió futbolística de la qual semblava que seria difícil sortir.

No obstant això, tot ha canviat per a ell des de l'estiu passat. L'absència de Neymar, entestat a penjar-se l'or en els Jocs Olímpics del seu país, primer, i la lesió de Messi, després, han transformat el seu rol al Barça. La versió més ofensiva d'Arda l'ha portat a abandonar la posició de volant, en la qual actuava habitualment la temporada passada, per convertir-se en el tercer home del famós trident quan algun membre de la famosa MSN causa baixa o necessita descansar.

El resultat està sent esperançador. Dels deu partits oficials que ha disputat l'equip, el turc n'ha jugat nou, sis d'ells com a titular. Ha anotat cinc gols i ha donat quatre assistències i, amb ell formant part de l'alineació, el Barça ha guanyat set partits, n'ha empatat un i n'ha perdut un altre.

En la seva primera mitja temporada com a blaugrana, Arda Turan va disputar 25 partits, en els quals només va marcar dos gols i va repartir les mateixes assistències, quatre, que porta ara.

Buscant lloc a la punta d'atac, Arda va començar a reivindicar el seu nou paper a l'equip des de l'arrencada de curs. A Sevilla, en el primer partit de la temporada, va donar una assistència a Luis Suárez perquè obrís la llauna en l'anada de la Supercopa d'Espanya. I en la tornada, un doblet seu va posar el llacet al primer títol del Barça de la temporada 2016-17.

Va començar la Lliga, Neymar encara no havia tornat, i Arda va seguir com un tret: un gol en la golejada al Betis (6-2) i l'assistència en el 0-1 de Rakitic que donava els tres punts a a San Mamés. El turc, com la resta de l'equip, va jugar un partit discret contra l'Alabès, que va donar la sorpresa al Camp Nou (1-2), i va acabar sent substituït. No va participar en l'exhibició del conjunt blaugrana en el seu debut en Lliga de Campions contra el Celtic (7-0) i va sortir des de la banqueta contra l'Atlètic al Camp Nou (1-1) i a Butarque contra el Leganés (1-5).

La passada jornada de Lliga, amb Messi lesionat, va recuperar la titularitat per anotar un gol i donar una altra assistència a Luis Suárez en la golejada a l'Sporting (0-5). I ahir, a Mönchengladbach, va sortir de ?revulsiu per iniciar la remuntada dels blaugrana al Borussia Park (1-2).

Pletòric de confiança en aquesta arrencada de curs, Arda és, de moment, l'aposta més sòlida de Luis Enrique per completar la punta d'atac. A Rafinha i Alcácer els porta avantatge, i el turc no sembla disposat a afluixar.