El 28 d'octubre del 2012, el Municipal d'Olot va reunir més de 1.000 espectadors per reviure un derbi que feia tres dècades que no es jugava a la Tercera Divisió. Olot i Figueres es veien les cares, rememorant aquell 1-2 de la temporada 1982/83 en la qual els equips de Pepe Pinto i Jordi Gonzalvo es van repartir el títol de lliga i l'ascens de categoria, respectivament. Aquella tarda de tardor d'ara fa quatre anys, els gols de Carlos Martínez, Murga en pròpia porteria i Pagès van ?situar un clar i contundent 3-0 al marcador per als garrotxins. Amb el periple pels olotins a Segona B, el derbi no s'ha tornat a repetir fins ara. Serà aquest cap de setmana, de nou a Tercera, que Olot i Figueres tornaran a mesurar les seves forces en un duel que, tot i el que diu la classificació, es preveu d'allò més igualat i sense un clar favorit.

«La Terra dels Volcans contra la Tramuntana», com s'encarrega de definir-lo Ramon Calderé. El tècnic de l'actual segon classificat del grup cinquè de la Tercera Divisió espera «un gran partit, molt maco i atractiu» entre dos equips que «ens coneixem molt bé». No es fia ni un pèl que la Unió no hagi guanyat encara ni un sol partit i que tingui el descens a dos punts. «No sóc de mirar les classificacions i menys en un duel com aquest». Per a Calderé, el Figueres «és un bon equip, amb un estil definit des de fa temporades i al qual tenim molt en compte. M'estranya la seva situació, però estic convençut que en qualsevol moment tornarà a ocupar el lloc que li correspon». Per a la cita d'aquest diumenge (17.00 hores), el preparador de l'Olot té les baixes de Dembo, Quintanas i Uri Santos i anuncia no només alguna «possible variació» tàctica, sinó també novetats a l'onze. «El cos tècnic i jo pensem que algun futbolista que a priori no compta per ser titular, potser jugarà veient que està en molt bona forma i que pot fer mal al rival».

Amb força menys punts que no pas el seu rival, però amb la màxima confiança, encara el partit el Figueres. Els de Chicho Pèlach encara no no han guanyat un sol partit de lliga aquesta temporada i arriben al derbi decidits a fer-la grossa. Els figuerencs tenen clar que el paper de favorit recau en l'Olot i ho accepten de bon grat, conscients que pot ser una arma de doble fil que pot acabar jugant al seu favor. «S'ha de veure sempre el got mig ple. L'escenari és perfecte per donar la sorpresa i si guanyem, en sortirem molt reforçats», diu Chicho. El jove tècnic de la Unió considera que malgrat que «els números i els contextos són els que són», no deixa de ser «un partit de Tercera» en què «tindrem les nostres opcions».

Chicho ha treballat tota la setmana la manera de fer mal a un Olot disparat a la part alta i amb Mas com a principal perill. «Sabem on anem. Serà complicat però tindrem les nostres opcions. Treballem per sorprendre'ls», diu. Malgrat que en cinc jornades, el Figueres suma 4 empats i una derrota, Chicho no veu nervis al club. «El club em transmet calma i confiança. Sabíem que era un projecte jove i arriscat perquè tinc 28 anys, però s'ha de mantenir la tranquil·litat».

De cara al derbi, el Figueres recuperarà Moha, després de complir sanció davant el Vilafranca. En canvi, Ferran Grau és baixa segura mentre que Maik Molist i Toni Cunill són dubte, tot i que tenen poques possibilitats de jugar.