La baixa el cap de setmana passat del porter Joan Comas pel debut del Bordils en el seu quart any a Plata a la pista del Covadonga va obrir les portes de la convocatòria a un altre jugador de la pedrera, David Mach. Un porter de 18 anys que, tot just en el seu primer any de sènior, ja va tenir l'oportunitat de debutar a la segona divisió de l'handbol espanyol. Només va rellevar Jordi González en dos llançaments de penal (el primer el va aturar i el segon va acabar al fons de la xarxa), però ja ho va donar per bo. Era el premi a la seva progressió i una manera d'esperonar-lo a seguir treballant per, a no gaires anys vista, poder fer el salt definitiu al primer equip. David va poder sentir, d'aquesta manera, la sensació, ni que fos per uns pocs segons, de jugar a la Divisió de Plata. Una categoria que el seu germà Sergi, un any més gran, ja va tastar el curs anterior i on enguany ja s'ha d'anar-hi avessant. De moment, a Gijón, ja hi va tenir una aportació notable, tot i la derrota, amb quatre gols.

David i Sergi són fills de Jesús Mach, un destacat exjugador d'handbol gironí, amb una notable carrera a la màxima divisió de l'handbol amb el Palautordera, i molts anys al Sarrià, tant a la segona categoria com a Primera Nacional. Ell, ara assumint funcions de coordinador, completa el triplet que els Mach protagonitzen al Bordils, dins i fora de les pistes. Han viscut l'handbol com a forma de vida des de ben petits i segueixen sent uns apassionats d'aquest esport que, en el cas dels dos joves jugadors, combinen amb els estudis a la Universitat de Girona. David fa un doble grau de Dret i Ciències polítiques, mentre que Sergi cursa Comptabilitat i Finances.

David i Sergi van arribar al Bordils amb 15 anys, quan eren cadets, i des d'aleshores han anat progressant al club fins arribar a tenir entrada al primer equip, a Plata. El porter va saber que formaria part de la convocatòria al final del darrer amistós, dimarts passat, contra el Sant Esteve. «En Pau (Campos) em va agafar i em va dir que viatjaria a Gijón, que estigués tranquil. Jo tenia clar que el sol fet d'anar-hi, de poder compartir el desplaçament amb ells, ja era un premi perquè amb en Jordi González la porteria estava perfectament ben coberta. Al final vaig sortir en dos penals, una forma de permetre'm jugar uns instants», recordava ahir David Mach abans de l'entrenament al Blanc-i-Verd. Aquesta temporada té clar que el seu equip serà el filial, que debutarà a Primera Nacional, amb el qual ja va jugar dilluns un amistós a Palafrugell. El petit dels Mach només demana minuts. Sigui on sigui. «Em posin on em posin estaré content», va subratllar, convençut que anirà participant entre el tercer i el segon equip, a l'espera que se li obri una altra petita escletxa al primer.

Sergi Mach, per la seva banda, ja sap el pa que s'hi dóna a Plata. La temporada passada, contra La Roca, a casa, Campos li va donar l'alternativa. Ara amb 19 anys, aquest central admet que va ser «emocionant» veure com al seu germà també li arribava el moment. «És un porter de molta envergadura, sal llegir molt bé els rivals i enganyar-los», explica. Per ell la clau és que el vestidor del ?Bordils, en el quart any a Plata, se?gueix amb gana. S'està produïnt un relleu generacional «i tots els que pugem ambicionem poder mantenir el club molts anys a la categoria, que no es perdi el que es va aconseguir amb l'ascens, perquè és històric que un equip de poble com nosaltres pugui competir tant amunt».

Jesús Mach, el pare, se sent orgullós. Pels seus fills i pels èxits que el Bordils té a l'hora de fabricar nous jugadors i reiventar-se. Mach diu que David i Sergi «treballen molt i han viscut l'handbol des de petits, per raons obvies». Pau Campos li va comentar a ell, abans que al porter, que viatjaria dissabte a Gijón «i vaig estar molt content perquè sabia la il·lusió que li faria i que això seria una bona manera d'esperonar-lo». L'handbol ha canviat respecte el que ell practicava. Ara és més «físic i exigent» però el continua gaudint. I més ara que els seus dos fills ja han arribat a ser de plata.