D

es de fa un parell de mesos, la tranquil·litat de Manchester, una ciutat de poc més de 500.000 habitants, s'ha vist alterada per l'arribada de Pep Guardiola i José Mourinho a les banquetes de City i United, respectivament.

Aquesta ciutat del nord, coneguda pel seu poc acollidor clima i pel seu excels gust musical -bressol de mítics grups com The Smiths, The Stone Roses o Oasis- ha passat, de la nit al dia, a convertir-se en l'epicentre del futbol mundial. L'històric Manchester United, vingut a menys en els últims anys, i el puixant Manchester City, avalat pels petrodòlars dels Emirats, han rebut aquest estiu dos dels entrenadors més mediàtics i amb més renom del panorama futbolístic actual.

Després de les seves gires estiuenques, on tenien emparaulat un partit amistós que finalment no es va disputar per les males condicions del terreny de joc de l'Estadi Nacional de Pequín (Xina), els macroprojectes de vermells i blaus van començar a caminar el passat 13 d'agost amb el arrencada de la Premier League. Tres jornades més tard, amb els dos equips amb ple de victòries -el City és primer i el United tercer, tots dos amb nou punts-, arriba l'esperat derbi de Manchester, en què Guardiola i Mourinho es veuran per primera vegada les cares a Anglaterra. L'escenari, immillorable: l'estadi d'Old Trafford serà l'encarregat d'acollir aquest dissabte el primer derbi de la ciutat del curs (13.30, Movistar Futbol).

A més dels aficionats dels dos conjunts, seguidors del futbol en general, i periodistes, també gent a la qual li és indiferent l'esport de la pilota està expectant de veure com serà el primer enfrontament entre Pep i Mou des de l'any 2013. Amb els seus respectius equips gairebé a ple rendiment, United i City pugnaran per veure qui s'emporta el primer dels assalts en el seu llarg camí cap al títol.

El tècnic portuguès i el seu col·lega català van treballar junts l'any 1996, quan un era ajudant de l'anglès Sir Bobby Robson a Barcelonal i l'altre liderava el conjunt blaugrana amb el braçalet de capità. Molt més tard, amb tots dos ja donant instruccions més enllà de la línia del terreny de joc, la rivalitat va anar creixent. Les topades, discussions i fins i tot insults es van repetir pràcticament cada any, amb Pep com a entrenador del Barcelona i Mourinho fent el mateix primer amb el Chelsea i després amb l'Inter de Milà i el Reial Madrid. Aquesta rivalitat va augmentar considerablement de forma espectacular l'any 2011, amb la disputa de quatre «clàssics» entre Reial Madrid i Barcelona en només 18 dies.