El pilot alemany Nico Rosberg (Mercedes) va aprofitar l'error en la sortida del seu company i rival, el britànic Lewis Hamilton, per guanyar per primera vegada el Gran Premi d'Itàlia i estrènyer la lluita pel Mundial de Fórmula 1, que es queda en dos punts de diferència entre els dos pilots de Mercedes.

La clau de la cursa va ser una pèssima sortida de Hamilton, que es va quedar clavat, mentre Rosberg, els Ferrari de l'alemany Sebastian Vettel i del finlandès Kimi Raikkonen, el finlandès Valtteri Bottas (Williams) i l'australià Daniel Ricciardo (Red Bull) l'avançaven. Aquesta sorpresa va donar la victòria en safata a Rosberg i va obligar a remuntar Hamilton, que tot i així va aconseguir escalar fins a la segona posició gràcies a una estratègia encertadíssima per part de Mercedes, que va forçar els pneumàtics tous 25 voltes per fer una sola parada, al contrari dels dos canvis de pneumàtics previstos per a la resta d'escuderies.

Un exultant Rosberg va celebrar així la 21a victòria de la seva carrera, la setena d'aquest any i el seu primer triomf a Monza, en el podi es va atrevir amb l'italià -es va criar a Mònaco, a pocs quilòmetres d'Itàlia- i es va guanyar els tiffosi que van començar xiulant els Mercedes, que segueixen negant les victòries a la seva escuderia predilecta, un Ferrari que va pujar Vettel al podi.

Amb la victòria del pilot de Wiesbaden, el Mundial es queda en dos punts de diferència, 250 per a Hamilton i 248 per a Rosberg, amb el circuit de Singapur de Marina Bay a l'horitzó, l'única plaça on l'any ?passat Mercedes va cedir la victòria. L'alemany Sebastian Vettel (Ferrari) va completar el podi de Monza, se?guit a la zona de punts pel seu com?pany finlandès Kimi Raikkonen, que va ser quart. Un consol per a l'escuderia Ferrari, que cada vegada veu més lluny l'última victòria d'un monoplaça vermell al circuit llombard, aconseguida per l'asturià Fernando Alonso el 2010. Ahir, Alonso va ser catorzè per davant de Carlos Sainz (Toro Rosso). Alonso es va anotar la 22a volta ràpida de la seva carrera amb un gir de 1:25.340, tres anys després de l'última vegada que ho va aconseguir al GP d'Abu Dhabi.

La zona de punts va ser completada per l'australià Daniel Ricciardo (Red Bull), cinquè, el finlandès Valtteri Bottas (Williams), l'holandès Max Verstappen (Red Bull), el mexicà Sergio Pérez (Force Índia), el brasiler Felipe Massa (Williams) i l'alemany Nico Hülkenberg (Force Índia), desè a Monza.

La cursa va canviar només encendre els semàfors, amb la mala sortida de Hamilton, que va cedir el lideratge al seu company Rosberg alhora que perdia fins a cinc posicions. Hamilton, però, va trigar molt poc a sobrepassar Ricciardo, i a mesura que va avançar la cursa tot es va posar a lloc. Amb el Mundial més atapeït que mai, dos punts entre Hamilton i Rosberg en la lluita pel campionat, la Fórmula 1 tornarà d'aquí a quinze dies a Singapur.