Gairebé 20 quilòmetres separen les poblacions de Figueres i la Jonquera les quals, per primera vegada a la història, viuran un derbi de futbol a Tercera Divisió. L'últim precedent és a Segona Regional, l'any 2009, quan els fronterers van guanyar contra tot pronòstic a Vilatenim (1-4), davant un conjunt refundat que poc després acabaria fent el salt a Tercera. Més li va costar als blanc-i-verds, que fins aquesta temporada no són a la categoria i que diumenge gaudiran del seu primer derbi.

Una rivalitat sana entre tots els equips de la comarca, ja que molts jugadors i entrenadors de la zona saben el que és formar part dels diferents equips de les comarques gironines. «Els derbis sempre són partits especials. Segurament contra la Jonquera encara serà diferent en tractar-se de dos equips de l'Alt Empordà. Un derbi gironí sempre és un partit diferent», destaca Chicho, entrenador del Figueres, que els ha viscut com a jugador i ara els viurà des de la banqueta.

L'inici del Figueres no ha estat del tot esperat, amb dos empats en les dues primeres jornades i l'equip figuerenc espera aixecar el vol en el duel de diumenge. El fet de ser un derbi, segons Chicho, afectarà la mentalitat i motivació dels jugadors. «Jo sempre ho vaig sentir com a futbolista. Tothom que participa ho veu diferent, sempre hem estat 2 o 3 equips a la categoria de Girona. Enguany en som 5, fet que ho diferencia i això és bo per a la comarca i per a la província. Per tots els que participem és especial», recalca l'entrenador de la Unió.

Serà el segon derbi de la temporada per a l'equip de Vilatenim. Després del duel de la primera jornada contra el Palamós (0-0) i del partit d'aquest diumenge contra La Jonquera, el Figueres disputarà en les properes setmanes els dos derbis que li quedaran per disputar: Davant l'Olot i el Peralada.

De la seva banda, La Jonquera viurà un dia molt especial amb el seu primer derbi de la història a Tercera. Un inici magnífic, amb un empat contra l'Europa (0-0) i una victòria contra el Vilassar (1-0), han fet de l'equip d'Axel Vizuete un dels millors del grup. L'equip fronterer, tal i com afirma l'entrenador, ja es prepara per a aquest partit tant especial a Vilatenim des que es va acabar l'última jornada a les Forques. «Durant la setmana ja veus a les cares dels jugadors i a les converses que hi ha ganes que arribi el partit. És un derbi comarcal ?davant un Figueres que és un referent a la província», destacava Vizuete.

Serà un partit especial per a cinc futbolistes de La Jonquera que tornaran a Vilatenim, que va ser casa seva fa dues temporades. Són Murga, Moñino, Henry, Mamau, i Pujol, tot i que Moñino i Henry no podran jugar per lesió. «Serà bonic de jugar pels exfutbolistes de la Unió tornar a Vilatenim amb La Jonquera. Quan jugues contra el teu exequip hi ha un plus de motivació i sempre es vol donar una bona imatge. Això ja es nota en l'ambient». L'entrenador de l'equip fronterer «signa» l'1 a 4 del precedent de l'any 2009 tot i que, com és evident, «no es pot tenir com a referència».

Serà doncs un duel de certes necessitats per al Figueres i per confirmar el bon inici de La Jonquera, en un derbi on l'espectacle i el futbol comarcal seran protagonistes a l'estadi de Vilatenim.