Un cop de cap d'Iván Rakitic, a un centre perfecte de d'Arda Turan, va decidir en la primera meitat l'intens clàssic que va enfrontar aquest diumenge a l'Athletic Club amb el FC Barcelona en Sant Mamés.

Amb aquest 0-1 en La Catedral, l'equip de Luis Enrique Martínez suma ple en les dues primeres jornades de lliga, encara que cedeix el liderat de moment a UD Las Palmas; els de Ernesto Valverde acumulen les dues primeres jornades sense sumar i arriben a la primera aturada de lliga en la part baixa de la taula.

En un xoc amb molta lluita de l'Athletic, que va somiar amb l'empat fins a la xiulada final, i més ocasions, i més clares, del Barcelona.

Luis Suárez va obrir en profunditat a Arda, que va veure el desmarcatge de Rakitic a l'esquena de Mikel Balenziaga i li va posar la pilota en el cap perquè el croat afusellés sense major dificultat a Gorka Iraizoz.

Va ser l'únic gol del partit, encara que va poder haver-hi hagut bastants més a poc que Leo Messi, Luis Suárez i Beñat Etxebarria haguessin estat tan encertats com acostumen per les bones oportunitats que van tenir.

Va arrencar el partit ja intens amb l'Athletic tractant de complicar-li la vida a Ter Stegen i el Barcelona confiant en el seu porter i en la seva capacitat per generar ocasions. La primera ja per al minut 3, un tret de Denis Suárez alt des de la frontal i en bon posició de llançament.

Fins i tot van arribar a marcar aviat els blaugranes, en el minut 4, però ho va fer d'Arda Turam a servei de Luis Suárez, en fora de joc l'uruguaià en rebre la passada de Messi.

Vuit minuts després, en el dotze, l'Athletic va gaudir de la seva gran ocasió per avançar-se en el marcador, encara que Beñat es va trobar amb la cara del porter alemany després de robar-li la pilota en una passada de Ter Stegen però li va faltar precisió.

Va continuar a mil el partit, amb Eraso i Williams a punt de tornar a ficar por en el cos dels visitants, però a tots dos els va faltar concretar dues bones arribades.

Mentre, el Barça no tenia massa problemes perquè la pilota arribés a Messi i els seus homes d'atac poguessin combinar. Ho va fer Luis Suárez en profunditat per l'esquerra cap a Turan, que va veure l'arribada per l'altre costat, desmarcat, de Rakitic i li va posar la pilota en el cap perquè el croat obrís el marcador.

Es va parar el xoc amb el 0-1, si bé el Barcelona amenaçava contínuament i Denis Suárez, per dues vegades en la mateixa jugada, i Umtiti, que va rematar alt, van apuntar al 0-2. També Turan en una jugada més clara encara a punt d'arribar-se al descans, a passi de Messi.

Minuts abans, dos trets d'Aduriz i Beñat des de la frontal van animar a la graderia de Sant Mamés, encara que no van oferir massa dificultats a Ter Stegen.

Un cop de cap alt de Laporte, a servei de córner de Beñat, va animar de nou a l'Athletic a l'inici de la segona meitat.

No obstant això, el partit va tornar a escorar-se del costat blaugrana, que va veure el segon gol en un xut de Messi ja des de dins de l'àrea que es va marxar fora per centímetres.

Va seguir deixant viu el Barça a l'Athletic i els de Valverde es van ser creixent per crear tres oportunitats en amb prou feines quatre minuts, entre el 65 i el 69. La primera, un xut desviat del recentment ingressat en el terreny de joc Raúl García, una rematada massa blanc de Williams després d'una combinació iniciada per Raúl i continuada per Aduriz, i una segona de Susaeta des de la frontal amb temps i espai per trobar un buit entre pals.

Un llançament també alt de Messi a la vora de l'àrea, amb la dreta, va obrir els últims quinze minuts de partit amb l'Athletic ja més bolcat sobre l'àrea visitant i un Barcelona buscant una contra amb la qual sentenciar el duel.

A punt va estar de trobar-la en una bona jugada de Luis Suárez, però a l'ariet uruguaià se li va marxar a dalt i desviat la seva rematada escorada després de retallades dins de l'àrea.

En l'altre costat del camp, la parròquia local va arribar a cantar gol en un cop franc directe de Beñat per fora de la barrera que es va acabar el lateral esquerre de la meta de Ter Stegen.

I va demanar penal en una caiguda de Muniain davant Rakitic. Ja amb el temps gairebé complert, Bóveda va treure sota pals una rematada de Luis Suárez, sol, que li havia cedit Messi.

- Fitxa tècnica:

0 - Athlètic Club: Iraizoz; De Marcos, Bóveda, Laporte, Balenziaga; Iturraspe (Vesga, m.62), Beñat; Williams, Eraso (Eraso, m.62), Susaeta (Muniain, m.76) i Aduriz.

1 - FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti (Mascherano, m.71), Jordi Alba; Sergio Busquets, Rakitic, Denis Suárez (André Gomes, m.71); Messi, Luis Suárez i Arda Turan (Rafinha, m.84).

Gols: 0-1, m.21: Rakitic.

Àrbitre: Mateu Lahoz. Va mostrar groga als locals Susaeta (m.46), Iturraspe (m.56), Eraso (m.62), Beñat (m.83), i als visitants Umtiti (m.10), Busquets (m.37), Luis Suárez (m.37), Sergi Roberto (m.59).

Incidències: Partit corresponent a segona jornada de Lliga disputat a San Mamés davant 46.365 espectadors.