El jugador gironí del Metz, Ivan Balliu, va debutar fa dues setmanes a la Ligue 1, la primera divisió francesa, i és un dels pocs gironins que ho ha aconseguit. El futbolista de Caldes de Malavella va ascendir la temporada passada a la màxima categoria amb l'equip i, enguany, segueix formant part de l'equip francès.

Format a les categories inferiors del Barça, Balliu, després de jugar unes temporades al filial blaugrana, va buscar una sortida del club en veure, entre d'altres, que no tenia opcions de pujar al primer equip, aleshores entrenat per Pep Guardiola. El seu destí immediat va ser l'Arouca portuguès. A Portugal, Balliu sí que va tenir un major protagonisme i va tenir l'oportunitat de disfrutar de la primera divisió portuguesa.

Després del seu pas pel país lusità, Ivan Balliu va aterrar al Metz. Allà, la temporada passada, va anar tenint més protagonisme a mesura que van passar les jornades fins al punt d'aconseguir assolir l'ascens amb l'equip a la Ligue 1, categoria que estan disputant la present temporada i on el de Caldes ja ha disputat minuts.

De fet, el gironí va disputar com a titular el primer partit de lliga. Balliu va jugar 63 minuts en la victòria del seu equip davant el Lille (3-2). Va ser el primer jugador substituït després de fer una bona primera hora de joc, contribuint en la que va ser la primera victòria de la temporada de l'equip.

Tot i aquest debut com a titular, Ivan Balliu no va poder jugar una setmana després en un dels estadis més imponents de la categoria com és el Parc dels Prínceps. El Metz va caure davant el Paris Saint Germain (3-0) i el lateral ex del Barça i del Girona, en categories inferiors, no va disputar ni un sol minut i no es va moure de la banqueta.

En la tercera jornada, que es va disputar ahir, Balliu tampoc va disputar cap minut en la victòria del seu equip contra l'Angers (2-0). Això sí, seguia estant convocat. Tot i no participar en els últims dos compromisos, l'entrenador de l'equip ha rotat bastant l'equip en aquestes primeres tres jornades i segur que es tornarà a parlar del gironí en el seu pas per la Ligue 1.

Balmanya i Crosas, precedents

Balliu no és el primer gironí que debuta a la màxima divisió francesa. El qui més recentment ho va fer és Marc Crosas, actual futbolista del Tenerife, que va viure una situació molt similar a la del jugador de Caldes, tot i que en aquest cas el de Bescanó sí que va arribar a debutar amb el primer equip del Barça.

Al gener del 2008, Crosas va jugar com a cedit amb l'Olympique de Lió, amb el qual va guanyar la Ligue 1 i la Copa de França. Aquell mateix mes d'agost, va abandonar les files de l'equip francès per fitxar pel Celtic de Glasgow.

Un altre precedent d'un gironí a la primera divisió de França el va protagonitzar fa molts més anys Domènec Balmanya, que va jugar al FC Sète entre 1937 i 1941. Balmanya va estar quatre temporades a França, on hi va arribar procedent del Barça, club del qual va haver de marxar durant la Guerra Civil espanyola.