mParticipar en uns Jocs Olímpics és un repte impossible per a la majoria d'esportistes. Guanyar una medalla olímpica és simplement un somni per a molts dels que participen en uns Jocs Olímpics. I guanyar una medalla de plata competint contra la potència hegemònica mundial només és a l'abast d'uns quants elegits d'entre els elegits. Doncs bé, una noia de la nostra ciutat ho ha aconseguit. La Marta Xargay s'ha penjat la medalla de plata com a integrant de l'equip de bàsquet femení, després de perdre a la final davant l'inabastable equip dels EUA.

Mes enllà del fet de sentir-nos orgullosos de la nostra conciutadana, de l'experiència de la Marta m'interessen sobre tot dos aspectes. El primer. La Marta ha arribat aquí després de recórrer un llarg camí, que va començar en edat escolar al Col·legi Vedruna Girona i seguidament al Club Santa Eugènia de la nostra ciutat. El pas a professional el va fer a l'Uni Girona, on es va formar com a jugadora i des d'on va saltar al Perfumerías Avenida de Salamanca, un dels equips punters de la Lliga espanyola.

La progressió no es va aturar aquí. Actualment juga al Praga, que és un dels principals equips d'Europa; i ara mateix està participant amb el Phoenix en la principal lliga nordamericana de bàsquet femení (WNBA). Tot plegat impressionant! És a dir, la fita olímpica és la culminació del talent i del treball, del treball i del talent, cada dia, sense defallir.

I la segona. La Marta ha de ser un mirall per moltes nenes i nens de la nostra ciutat. I nosaltres hem de procurar que el seu exemple serveixi per potenciar l'esport de base com a eina educativa de primer nivell. Aprofito aquest punt de l'escrit per reivindicar la immensa feina, moltes vegades gens lluïda, que duen a terme totes les persones que integren el magnífic teixit d'entitats esportives de la nostra ciutat: voluntaris, monitors, entrenadors, àrbitres, directius etc. La Marta estarà d'acord amb mi en que una part del seu triomf és també d'ells.

Sabem que serà tard, que serà lluny de les olimpíades, però quan tornis per Nadal, i no ho dic com el turró, el teu reconeixement t'estarà esperant a Girona i ho farem, en pots estar ben segura, perquè t'ho mereixes i és el mínim que podem fer per donar-te l'enhorabona, recordar-te que ets un referent per tots nosaltres i especialment per les nenes i noies que estan començant. Gràcies per fer encara més gran la nostra estimada ciutat, Girona, no se m'acut una ambaixadora millor!