El dilluns 25 d’agost del 1986, la ciutat de Figueres inaugurava l’estadi municipal, situat al nucli de Vilatenim. S’estrenava, amb un partit amistós contra el FC Barcelona, una obra construïda en poc menys de set mesos per agrupació d’empreses Jesús Costa Nicolau SA i Miquel Costa SA. Uns nou mil espectadors van assistir als actes inaugurals del nou estadi municipal, que van ser presidits pel secretari general de l’Esport de la Generalitat, Josep Lluís Vilaseca; el president de la Diputació de Girona, Salvador Carrera; el delegat de la Generalitat a Girona, Xavier Soy; l’alcalde de Figueres, Marià Lorca i el president de la Unió, Emili Bach.

L’acte inaugural va consistir en una visita de les autoritats per les diverses dependències de l’estadi -qualificat de modèlic-, l’enlai­rament d’un globus aerostàtic, l’actuació de diverses colles sardanistes i de l’orquestra Caravana, que va amenitzar els minuts previs a tota aquella vetllada.

Després d’aquests prolegòmens -amb parlaments inclosos-, es va iniciar el partit que tanta expectació havia despertat, ja que el Barça, aquell Barça que acabava de fer història a Europa amb Terry Venables a la banqueta, era el convidat de luxe per inaugurar l’estadi de Vilatenim.

La crònica d’aquella època deia que el Barça, malgrat alguns atacs, va jugar un partit força pobre, mentre que els blanc-i-blaus s’hi van esforçar, aconseguint el resultat favorable de 3-1.

El primer ple

Sense cap mena de dubte, aquesta va ser una bona injecció de moral per als homes que entrenava José Manuel Esnal, Mané, que acabaven de pujar a Segona Divisió A i s’estrenaven el cap de setmana següent a la categoria de plata del futbol estatal amb el partit de la primera jornada de lliga al camp del Castilla, ni més ni menys que a l’estadi Santiago Bernabéu de Madrid.

El València, equip en què jugava l’internacional argentí Mario Kempes i que havia baixat de Primera Divisió, seria el primer visitant de l’estadi de Vilatenim en partit oficial, en la segona jornada de lliga de 2a Divisió A. Precisament, aquell dia seria l’únic de tots aquests 25 anys que l’estadi de Vilatenim s’ha omplert a vessar per veure la Unió Esportiva Figueres. L’altre partit que va exhaurir les entrades va ser el que va disputar pocs anys després l’Espanyol a Vilatenim contra Las Palmas, corresponent a la lliga de Primera Divisió -l’estadi de de la carretera de Sarrià de Barcelona estava clausurat i Vilatenim va acollir aquell dissabte a la tarda una marea de seguidors pericos.

Més endavant, es fregarien els plens, sobretot amb el partit de promoció d’ascens a Primera Divisió, contra el Cadis (juny del 1992), i l’eliminatòria de Copa del Rei contra el Barça (novembre del 2001). Aquest estadi també ha acollit esdeveniments poliesportius històrics, com els actes d’inauguració i cloenda dels Jocs Special Olympics Figueres 2000.