Com a un salvavides, la natació sincronitzada espanyola es va ?abraçar a Gemma Mengual després de l'enfonsament del duo en els passats Mundials de Kazan, en els quals Ona Carbonell, acompanyada de Clara Camacho al tècnic i de Paula Klamburg en el lliure, únicament va poder assaborir el podi com a solista.

Les dues medalles -una plata i un bronze- que la barcelonina, de 26 anys, va aconseguir en el solo tècnic i en el sol lliure van ser la pobra collita del combinat espanyol a la ciutat russa. Allà, els duos van caure fins a la cinquena plaça i l'equip, privat de la presència de la seva gran estrella, no va saber proveir de més metalls el nodrit rebost que la natació sincronitzada havia construït en l'última dècada. En els dotze anys anteriors als Mundials de Kazan, el bagatge havia estat de 33 medalles.

Per tractar de pal·Liar el buit en els Jocs Olímpics de Rio 2016, on no compareixerà l'equip, la directora tècnica Anna Montero i la seleccionadora Esther Jaumà van improvisar una solució: aprofitar l'inesperat acostament de Gemma Mengual a la competició per confeccionar un nou duo. Amb Ona i amb ella. Amb una diferència de tretze anys entre totes dues, dues generacions s'uniran a la piscina del centre aquàtic Maria Lenk.

Mengual, de 39, va interrompre a Kazan tres anys de retirada de la competició per participar, al costat de Pau Ribes, a la nova modalitat de duo mixt. Van ser cinquens, però aquesta actuació "va picar" la catalana

En els propers tres dies el duo espanyol s'exhibirà al centre aquàtic Maria Lenk la rutina tècnica, que "té un potencial de dificultat altíssim, amb una gran velocitat i amb moltíssim contingut" i la rutina lliure.