L'estadi Olímpic de Rio va lluir ahir la seva millor entrada per contemplar la primera aparició del gran ídol de l'atletisme mundial, el jamaicà Usain Bolt, que va despertar l'admiració del públic en el seu pas fugaç (10.07 segons) per la pista blava a les sèries de 100 metres. Bolt va sortir pel sisè carril en la setena sèrie, la penúltima, es va tocar la cara quan la seva imatge va aparèixer en pantalla entre el clam popular, va reclamar silenci a la graderia, es va senyar dues vegades en els tacs de sortida, va ensopegar en els primers passos i només va trigar uns metres a posar-se al capdavant per vèncer en 10.07. Aquesta matinada, Bolt correrà les semifinals, a les dues de les matinada hora catalana, i una hora i mitja més tard buscarà la seva tercera medalla d'or en la prova dels 100 metres d'uns Jocs Olímpics.

Encaixat al barri d'Engenho de Dentroo, una àrea poblada de cases humils construïdes precipitadament i on la pobresa es reflecteix en els esvorancs de parets i sostres, l'estadi Olímpic va registrar ahir al matí millor entrada que en la sessió nocturna de divendres. ¿La causa? Usain Bolt, que és capaç, amb la seva simple presència a les sèries, d'atraure un públic expectant, pendent de qualsevol dels seus gestos, àvid d'assistir personalment a gestes que romandran per sempre en els annals de l'esport.

Enla primera de les seves presumibles set intervencions (tres a 100, tres més a 200 ia la final de 4x100), Bolt va establir les bases de l'espectacle que arribarà al seu cim aquesta propera matinada a la final de l'hectòmetre.Per als habitants del barri constitueix un veritable honor rebre a un convidat tan il·lustre, encara que l'estadi no llueixi gaire entre cases atrotinades i embulls de cables, pals, parets acabades de pintar i paviment amb l'asfalt acabat d'abocar.

Bolt acostuma a visitar el Brasil almenys un cop l'any i mai defrauda, sempre ofereix espectacle als que el van a veure. Ahir tampoc va abandonar tan saludable costum.

El sis vegades campió olímpic s'ha proposat aquí aconseguir el seu tercer triplet i el repte, malgrat la seva grandesa, no l'acovardeix. La vigília de la cerimònia inaugural, a la qual no va assistir, va posar ballant samba al costat d'esculturals brasileres, oferint, a cada segon, oportunitats de lluïment per als fotògrafs.

Bolt va viure ahir una tranquil·la entrada en acció, en la setena i penúltima sèrie. Va tenir temps, per tant, de contemplar, mirant de reüll el monitor de televisió a la cambra de requeriments i les evolucions de gairebé tots els seus rivals.

Passejant lentament pel passadís on coincideixen tots els contendents abans de sortir a pista, Bolt mirava a un costat i a un altre, i els seus adversaris -es va poder veure al vídeo- baixaven la vista, potser involuntàriament, quan el campió els mirava.

El nord-americà Justin Gatlin, subcampió a Londres 2012 i autor dels dos millors cronos d'aquest any (9.80 i 9.83), va guanyar la segona cursa amb un temps de 10.01, i el seu jove compatriota Trayvon Bromell, segon de la llista mundial amb 9.84, va ser segon en la cinquena amb 10.13. Johan Blake, el jamaicà que va heretar a Daegu 2011 el títol mundial després de la desqualificació de Bolt per sortida falsa, va dominar la sisena sèrie amb 10.11, i va ser llavors quan va irrompre a la pista el rei de l'esprint, aclamat com en un circ. L'únic ensurt va ser per al francès Jimmy Vicaut, tercer del rànquing amb 9.86, que va fer una pèssima sortida a la quarta sèrie va acabar quart amb 10.19 i va haver d'esperar que acabés la ronda per saber si continuava o marxava cap a casa. Es va classificar per una sola centèsima per a les semifinals.