Toni Toledo és l’actual entrenador de Joel González a la selecció espanyola, en el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat. Durant els darrers dies, ha dirigit una preparació en la qual Joel ha comptat amb quatre espàrrings per a ell: el vilafantenc Ramon Ruiz, Daniel Quesada, Marcos Caballero i José Antonio Rosillo, que serà el seu suplent en els Jocs de Rio.

D’on neix la seva relació amb Joel González?

El conec des que tenia uns anyets, jo entrenava a la selecció catalana i ja va donar mostres de tenir un talent diferent dels altres. Fa dos anys i mig que he començat a entrenar-lo amb la selecció espanyola.

Quina evolució li ha vist des de Londres 2012?

En -58 kg va ser el millor. Ara, no li ha costat pujar de -58 a -68 kg; abans havia de baixar pes i ara pot entrenar menjant i nodrint-se bé. Ara, els rivals són de la mateixa alçada i forts, o, fins i tot, més que ell. En Joel arriba al màxim de la categoria sense fer cap esforç i altres han de baixar 3-4 kg per arribar a -68 kg. El pitjor que ha tingut són les lesions, no l’han deixat que tingués una evolució, però l’important és que estem arribant i ve motivat.

Quin punt fort i feble veu en ell?

El punt fort és que controla molt bé la distància, sap el que fa en cada moment. El feble potser és a l’hora d’evitar els cops dels altres. Abans el contacte amb l’adversari no era tan contundent; ara són 10 kg més i fa que s’esgoti abans. Confio en el seu talent.

El veu amb opcions de medalla d’or?

Això sempre. El sorteig m’agrada, és complicat, però podia haver estat pitjor.

De taekwondistes sèniors, al CAR de Sant Cugat, també hi ha el vilafantenc Ramon Ruiz i el figuerenc Àlex Falgàs.

En Ramon és un dels quatre companys que, des del 3 de juliol, té en Joel ara entrenant només per a ell; tots ho fan fabulosament. L’Àlex està lesionat, havia d’anar als Jocs de Rio com a suplent de Jesús Tortosa, però es va lesionar en els músculs isquiotibials abans de l’Europeu.