Mario Mola competirà en el dur circuit de Rio de Janeiro el dijous 18 d'agost i, dos dies més tard, estarà a peu de carretera animant Carolina Routier

Ara fa una mica més d'un any, la banyolina Carolina Routier va guanyar la Garmin Triatló de Barcelona. La prova de casa i amb més 3.500 persones seguint en directe el final de la prova pels carrers de la ciutat. Però per a Routier aquella victòria va ser molt especial. La seva parella, el també triatleta Mario Mola, era el guanyador en la prova masculina i, per primer cop, després d'anys competint per tot el món i entrenant junts en el grup que dirigeix el canadenc Joel Filiol, els dos aconseguien guanyar una prova al mateix temps. Repetir aquella gesta en una prova de les Sèries Mundials és el següent, i complicat, repte de la parella, mentre que fer-ho en uns Jocs encara és un somni massa agosarat, tot i que Mario Mola sigui un dels candidats a pujar al podi a Rio de Janeiro. «Jo sempre dic que quan fa quatre anys vaig anar a Londres a veure en Mario als Jocs vaig decidir que jo també volia viure allò quatre anys més tard», explicava Routier fa uns dies en un reportatge a TV3 on no dubtava assenyalar la seva parella com «un referent, no només per a mi sinó a escala mundial. Sembla fàcil el que fa, però molt i molt poca gent ho pot fer».

Mario Mola és un dels grans candidats, si no el principal, a guanyar la medalla d'or en els Jocs Olímpics de Rio. La baixa de Javi Gómez Noya, cinc cops campió mundial i plata a Londres, ha deixat el mallorquí encapçalant els pronòstics amb gent com el francès Luis Vicent, el sud-africà Richard Murray o els germans britànics Alistair i Jonathan Brownlee. A més del també espanyol César Alarza. Curiosament, i a diferència de Routier, Mola té el seu punt fort en el tram final del triatló, la cursa a peu, i està més incòmode a la part de natació, que normalment no defineix mai qui guanyarà, però és on, de llarga, més destacar la seva parella gironina.

Com a bona banyolina, Carolina Routier prové del món de la natació i, després de destacar molt de jove i de quedar-se a les portes d'entrar en un centre d'alt rendiment, va passar-se un parell d'anys, entre els 18 i els 20, dedicant-se a les proves de salvament (també amb molts bons resultats). Llavors, però, el 2010, ara només fa sis anys i gairebé per casualitat, Routier va fer un parell de triatlons a l'estiu. Un esport que, en pocs mesos, li va obrir les portes d'un centre d'alt rendiment, la Blume de Madrid, i a on ben aviat trobà el camí de l'elit internacional integrant-se al costat de Mario Mola al grup de treball internacional de Joel Filloil. Els resultats han anat arribant i, ara després de quatre anys viatjant per tot el món i vivint a cavall entre Mallorca i Banyoles, Carolina Routier és una de les cinquanta-cinc privilegiades que competiran a Rio. Ningú dubta que la triatleta de Banyoles serà una de les primeres a sortir de l'aigua (1.500 metres), i la clau per somiar amb un podi o un lloc més o menys capdavanter serà veure si, després de la bici (40 quilòmetres), Routier pot començar el tram a peu (10 quilòmetres) en un grup petit que hagi agafat un cert avantatge. La nord-americana Gwen Jôrgensen, dues vegades campiona del món en els dos últims anys, i l'actual líder de les Sèries Mundials, Flora Duffy (Bermudes), són triatletes capaces de córrer el darrer tram molt més ràpid que Routier. Ara bé, després de disputar la natació a mar obert, i completar les dures pujades del circuit amb bici tothom espera que el desgast faci que la cursa a peu no sigui tan explosiva. A veure si amb aquests condicionants, Carolina Routier dóna la gran sorpresa i pot acabar-se abraçant amb Mario Mola que haurà competit un parell de dies abans. El triatló masculí és el dijous divuit d'agost i el femení el dissabte 20.