No costa tant marxa lluny de casa si un sap que està lluitant pels seus objectius. Centenars de futbolistes catalans han buscat sort a l'estranger en els últims anys, alguns amb més èxit que d'altres, però tots amb un objectiu comú: triomfar en el món del futbol. Segurament podríem pensar que és molt agosarat afirmar que l'objectiu és arribar a la Premier League, però la fe mou muntanyes i tot treball i esforç té la seva recompensa. Aquest és l'objectiu de Ramon Marimón i Adrià Muñoz, dos futbolistes gironins que estan jugant al Whitehawk FC, un equip de la sisena divisió anglesa. El defensa central i el porter, companys la temporada passada al Manlleu, a Tercera Divisió, van començar fa unes setmanes un repte esportiu a un altre equip, ciutat, país i cultura. Tot, amb l'objectiu d'arribar a ser professionals.

Instal·lats a la ciutat de Brighton, al sud d'Anglaterra, Marimón i Muñoz s'han trobat amb un clima diferent, que canvia en qüestió de minuts i envoltats de persones que parlen un altre idioma i, també, lluny dels seus familiars i amics. Els quilòmetres que els separen de casa seva no són un impediment per lluitar pels seus somnis.

"Busco seguir complint el meu somni de ser futbolista professional aquí a Anglaterra. El principal objectiu és créixer com a jugador però em marco com a repte personal arribar a jugar a la Premier". Ramon Marimón, ambiciós. El futbolista, de 22 anys i natural de Barcelona, tot i que afincat a Palamós des dels cinc anys, s'ha format a les categories inferiors del Palamós, el Gironès Sàbat, el Girona i el Cornellà, abans de fer el salt a l'Espanyol. Allà va estar-hi tres temporades amb el filial, tot i que dues se les va passar lesionat a causa de dues greus lesions al genoll.

L'altre protagonista és el porter Adrià Muñoz, que també té clar el que l'ha portat a començar aquesta aventura al futbol anglès. "Vull créixer com a jugador i com a persona. Tenim un objectiu comú que és anar pujant a poc a poc i intentar arribar a la màxima divisió possible". Natural de Girona i vivint a Vilablareix, Adri Muñoz va destacar a les categories inferiors del Gironès Sàbat abans de passar per la Damm i el Girona. Ja en el futbol amateur, el Llagostera B va ser el seu primer destí abans de coincidir amb en Ramon la temporada passada al Manlleu i ara, ho tornen a fer al Whitehawk.

I com han arribat fins aquí? Doncs en Marimón ja va estar a prova al club anglès l'estiu del 2015. Abans de fitxar pel conjunt manlleuenc, el defensa va estar tres dies a Brighton amb l'equip, que finalment va descartar el seu fitxatge i va haver de tornar a Catalunya. Ell mateix explica com ha tingut una segona oportunitat. "Quan vam acabar la temporada passada em va trucar l'entrenador del Whitehawk, just un dia abans que anés a firmar amb un club de la Segona Divisió B a Catalunya. No m'ho vaig pensar dues vegades". El palamosí tenia clar que la seva prioritat era jugar a Anglaterra, el seu somni des de ben petit. "Em va faltar temps per dir-li que sí", assegura.

Si poc s'ho va pensar Ramon Marimón, Adrià Muñoz, menys. El manager del Whitehawk li va demanar al central si coneixia algun porter que pugués anar a provar amb l'equip i de seguida va contactar amb l'Adrià. Després d'uns dies a prova amb el club, Muñoz va convèncer per complet a tot l'equip tècnic i ja és un més de la plantilla. "Quan en Ramon m'ho va dir no m'ho vaig pensar gens. Tenia esperances que després de treballar fort l'entrenador em donés l'oportunitat i així va ser. Estic molt content de quedar-me a viure aquesta experiència", declara el porter. Ambició i il·lusió no els faltarà per començar aquest projecte en un futbol i país diferent.

"El futbol semiprofessional aquí a Anglaterra és quasibé professional", afirma Marimón. I és que acostumats al futbol català, els dos futbolistes ja tenen clar el que els pot esperar durant tota la temporada. "Allà, gràcies el clima tots els camps són d'herba natural i tot plegat s'assembla més al futbol professional. A Catalunya costa més veure el futbol professionalitzat".

Tant Marimón com Adrià Muñoz, amb Espanyol B i Llagostera respectivament han tastat el futbol professional. El porter de Vilablareix destaca de les seves primeres impressions a Anglaterra que "les infraestructures no tenen res a veure amb les de Catalunya. Aquí, a la sisena divisió, als estadis hi caben milers de persones". Els aspectes futbolístics també són diferents entre els dos països. És una realitat que ja es pot veure en primer nivell, a la Premier League, però que també s'observa en les categories inferiors angleses. "És molt important tenir un bon nivell físic per competir. A diferència de casa nostra, on es vol fer un futbol més de tocar, aquí es tracta de córrer i buscar el joc directe", assegura Muñoz. Tot i aquestes particuliaritats que defineixen les categories inferiors del futbol britànic, el fet que l'equip l'entreni un tècnic argentí, fa que l'equip vulgui "fer un futbol diferent, un futbol més de possessió".

L'objectiu de la Premier queda lluny, però els dos futbolistes encara tenen molts anys per endavant. De fet, Eric Bailly, excomapny de Marimón a l'Espanyol B, ja ho ha aconseguit. El palamosí va coincidir amb altres futbolistes com Rober Correa, Joan Jordán, Rubén Duarte o Pau López, tots ells amb experiència a Primera Divisió. Marimón, i també Adrià Muñoz, també van coincidir al Girona amb homes com Pere Pons, Vivancos, Gumbau o Carles Mas.

El Whitehawk FC

Els dos futbolistes gironins entraren en la varietat de nacionalitats que conformen els jugadors del club anglès. Brasilers, argentins, catalans, albanesos i francesos formen part de la plantilla, que és entrenada per Pablo Asensio, un argentí. "És un cas excepcional a la lliga, som l'únic equip que compta amb més tres jugadors estrangers a la plantilla", afirma Marimón. A més, ells dos s'han trobat amb un tracte "espectacular" per part de l'entrenador, que fins que no comença la temporada els porta el menjar i els ofereix transport per arribar fins als entrenaments, ja que "per ell, considera que tots som els seus fills".

El Whitehawk és un club molt humil. Tot i ser el segon equip de la ciutat de Brighton, estan en el futbol semiprofessional tot i que a un pas de la cinquena divisió, on a Anglaterra ja es considera futbol professional. "La categoria seria equivalent a una Tercera Divisió forta o a Segona Divisió B", afirma Marimón. A més, el projecte és il·lusionant per als dos gironins ja que el club "està en procés de professionalitzar el club" i per exemple, ja estan construint un nou estadi.

Pel què fa a l'actualitat esportiva, Marimón, Muñoz i la resta dels seus companys comencen aquest proper cap de setmana a competir oficialment a la sisena divisió anglesa. Van disputar sis partits de pretemporada, dels quals a banda de servir per ajustar automatismes i per ells dos, acostumar-se a les característiques del futbol anglès, va deixar una anècdota que Ramon Marimón trigarà en oblidar. "Vam encaixar només un gol en tots els partits que vam jugar i curiosament me'l van fer a mi. El porter es va lesionar i vaig haver de posar-m'hi circumstancialment". Ara, centrats en la lliga i pensant a pujar de categoria, el que els aproparia més al seu objectiu de triomfar a Anglaterra.