Un filial està caracteritzat per ser un pont per als futbolistes per acabar pujant al primer equip, i acostuma a estar poblat per jugadors molt joves. És una de les premisses d'un segon equip, donar sortida a jugadors de la base i portar futbolistes que, per potencial i projecció, després de destacar allà puguin fer el salt amb els grans.

La revolució del Peralada després de l'afiliació amb el Girona ha comportat un rejoveniment de la plantilla. Hi ha tres jugadors que augmenten relativament la mitjana d'edat de l'equip, com són el central Vallho i el davanter Coro, tots dos de 30 anys, i també, tot i que en menys mesura, la futura nova incorporació, Xavi Boniquet, que té 26 anys. Perquè acabi de funcionar un equip també necessita els jugadors que puguin aportar més experiència a la categoria i fins i tot un major grau de lideratge. Pau Ribas, amb 25 anys, també serà un dels «veterans» de l'equip. De la resta d'incorporacions, cap més supera els 23 anys. Una dada molt remarcable i que s'ajusta a les condicions del que ha de ser un filial.

De totes maneres la paraula «edat» i la paraula «experiència» no sempre van lligades. Jugadors com Estellés, Nacho Ruiz o David Serrano ja saben el que és competir a Tercera i a Segona B. Arnau Sala, entrenador del Peralada, ja va afirmar que «tindrem una plantilla molt jove» encara que disposin de «tres o quatre jugadors experimentats». A Tercera Divisió hi ha equips amb jugadors molt experimentats a la categoria i tot i la qualitat que puguin tenir els joves futbolistes del conjunt xampa?nyer, Sala assegura que «serà molt complicat competir en una categoria tan difícil com és la Tercera».

Després de l'arribada de Xavi Boniquet i la d'un davanter referència, que està per tancar-se, el Peralada també té un seguit de jugadors a prova que intentaran convèncer els tècnics. Una de les posicions més poblades durant aquesta pretemporada és la de la porteria, on amb l'arribada de Gianni -que s'està entrenant amb el primer equip a Manchester-, el Girona donarà sortida a David Oliveros, que amb tota probabilitat sortirà cedit a un club de Segona Divisió B. A més, dos jugadors polonesos estan fent la preparació sota pals.

A la jove plantilla del conjunt xampanyer li queda, a part del davanter, alguna altra peça a la zona defensiva. En total, l'equip comptarà amb 18 o 20 futbolistes nous per començar a rodar.

El primer equip com a mirall

«Els nostres jugadors han d'aprofitar que són en un equip com el Girona i que poden entrenar sobre la gespa de Montilivi», destacava el tècnic Arnau Sala.

I és que el fet de saber que el primer equip està al futbol professional pot suposar una «motivació extra» per a tots els jugadors del Peralada. Es podria donar el cas que en un moment de la temporada, Pablo Machín necessités reforços per completar la plantilla i es vegi obligat a demanar algun jugador del Peralada. «Des del Girona se'ns transmet la idea que hem de subministrar jugadors al primer equip», afirmava Arnau Sala.

De totes maneres, el tècnic del conjunt xampanyer no vol que això suposi una pressió negativa cap als seus futbolistes, dels quals destaca que «han de sentir-se vinculats amb els dos clubs».