L'atleta banyolina Esther ?Guerrero (New Balance) va aconse?guir ahir revalidar el títol de campiona d'Espanya en els 800 metres llisos, categoria en què participarà en els Jocs de Rio. Guerrero, que va aconseguir aturar el crono amb un temps de 2:01.72, no va tenir rival en una prova en la qual va agafar les regnes a partir dels 400 metres.

Amb un canvi de ritme que va sorprendre tothom i que va quedar sense resposta, just al primer pas per la línia d'arribada Esther ?Guerrero va aconseguir descartar cap sorpresa i va encarar l'últim 400 totalment en solitari i contra el rellotge. Per darrere la màxima aspiració era aconseguir la plata, ja que ningú es va veure amb forces d'atrapar la banyolina, que va aconseguir una renda de gairebé cinc segons sobre la segona classificada, Isabel Macías (2:06.46).

Aquesta victòria és la millor manera de celebrar la convocatòria per participar als Jocs Olímpics de Rio i, a més, aconseguint una marca que manté la de les seves darreres actuacions (té una millor marca personal de 2:01.20).

La banyolina es va mostrar exhultant en revalidar el títol, i va declarar que "estic molt contenta per com m'ha sortit la cursa". La tàctica ja la portava preparada, ja que comentava que "la meva intenció ja era atacar a l'última volta. Volia veure com anava la cursa en el primer 400 i en el segon còrrer amb totes les meves forces, per veure com estava" i va confessar que "en cap moment he volgut mirar enrere, em volia provar a mi mateixa com estava i disfrutar de sentir-me tan bé". Guerrero avisa que "em trobo molt bé" i té intenció de seguir competint abans de viatjar als Jocs: "Intentaré buscar una cursa abans de viatjar a Rio perquè em trobo molt bé i vull acabr de provar-me".

D'altra banda, el palamosí Adel Mechaal (New Balance), que l'anterior campanya havia aconse?guit els títols en 5.000 i 1.500, ahir va disputar la final del quilòmetre i mig, després que el dissabte s'hagués de conformar amb el bronze en els cinc quilòmetres. Tots els focus estaven posats en el duel entre el palamosí i Ilias Fifa (FC Barcelona), ja que el blaugrana l'havia aconseguit batre en les dues darreres curses de 5.000, l'Europeu d'Amsterdam i la prova del Campionat d'Espanya de divendres.

La cursa va tenir moments de frec a frec entre Mechaal i Fifa, amb aquest últim molt pendent de la gambada del palamosí, que va encarar l'última volta remuntant des de la part del darrere del grup i intentant sorprendre els capdavanters. Però qui havia agafat la posició bona va ser el barceloní Marc Alcalá (FC Barcelona), actual campió d'Europa sub-23, que portava comandant la cursa des dels 800 metres. Mechaal ho va intentar, però li va ser impossible superar l'home que marcava el ritme, Alcalá, que va acabar aturant el cronòmetre amb un temps de 3:51.22, mentre que Mechaal ho va fer a 3:51.23. El tercer classificat va ser Mauris Castillo (Playas de Castellón) i Ilias Fifa, al final, no va poder aguantar el ritme de l'últim 100 i va acabar baixant fins a la sisena posició a la línia d'arribada.

Tot i perdre les dues corones aconseguides l'anterior campanya, Mechaal va aconseguir sumar dos metalls (bronze al 5.000 i argent en el 1.500 d'ahir) i això no és gens fàcil pels atletes que doblen proves en aquests campionats, ja que han de dosificar els esforços per aconseguir acabar amb garanties a les dues distàncies. Mechaal té la mínima per participar tant al 1.500 com als 5.000 a Rio i haurà d'escollir quina prova correrà o si ho farà amb ambdues.

Aquests Campionats d'Espanya han deixat moments emotius, com l'adéu de dos dels atletes dominadors en la seva especialitat aquesta última dècada, tals com Mario Pestano (disc) i Antonio Reina (400 metres llisos). A més, Ruth Beitia va aconseguir el seu 27è títol nacional (dotzè a l'aire lliure) en el salt d'alçada, mentre que Álvaro de Arriba aprofitava la baixa de Kevin López per aconseguir el títol dels 800 metres llisos.