El Comitè Olímpic Internacional (COI) va resoldre ahir que seran les federacions internacionals de cada modalitat esportiva les que decidiran quins esportistes russos podran competir en els Jocs de Rio, segons el comunicat oficial de l'organisme. "La decisió relativa a la participació de l'equip olímpic de Rússia en els Jocs de Rio va ser adoptada pràcticament per unanimitat, amb una sola abstenció", va dir el president del COI, Thomas Bach, en una teleconferència celebrada a Lausana (Suïssa).

Bach es va mostrar convençut que la decisió adoptada és la correcta i va destacar que molts esportistes de tot el món li donen suport. "D'una banda, podíem haver marginat tot l'equip de Rússia, però per una altra al final del dia cal enfrontar-se a la mirada dels atletes que es veuen afectats per la decisió", va subratllar. Thomas Bach va indicar que a la reunió del Comitè Executiu del COI no es va plantejar la marginació dels esportistes russos dels Jocs d'Hivern de 2018.

Després d'estudiar la situació dels esportistes russos, el Comitè Executiu del COI va decidir que cap esportista de Rússia podrà competir a Rio llevat que compleixi una sèrie de condicions. La primera és que l'esportista ha de satisfer les exigències de les seves respectives federacions internacionals en matèria antidopatge. Segons el COI, l'absència de positius en proves verificades per l'agència nacional no serà considera suficient per les federacions internacionals. A més, el Comitè Olímpic Rus no podrà enviar als Jocs de Rio cap esportista sancionat anteriorment per dopatge, fins i tot en el cas que ja hagi complert el càstig. Els esportistes russos que siguin finalment acceptats pel COI seran sotmesos a un rigorós control antidopatge que realitzarà l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) en coordinació amb la respectiva federació internacional. El Comitè Executiu del COI, que ha advertit que d'ara endavant podrien adoptar altres sancions, va reiterar la seva preocupació per les "evidents deficiències" que presenta la lluita antidopatge. -El COI va agrair a l'atleta russa Iúlia Stepanova, que va denunciar el sistema de dopatge implementat a Rússia, la seva contribució a la lluita antidopatge, però va rebutjar la seva petició de ?participar en els Jocs de Rio sota bandera neutral. A més, el comunicat assenyala que Stepanova no podria competir per haver estat sancionada anteriorment per dopatge.