Una ciutat amiga dels esportistes

L'objectiu de Girona de convertir-se en un gran pol d'atracció d'esportistes d'elit fa un nou pas endavant amb l'acreditació de Sportcat com el primer centre mèdic de Catalunya amb el segell de Destinació de Turisme Esportiu

22.07.2016 | 06:30
Una ciutat amiga dels esportistes

En el darrer dels homenatges que va rebre per part de l'Ajuntament de Girona, el triatleta alemany Jan Frodeno, autor el cap de setmana passat de la millor marca de la història en un Ironman, parlava sobre la seva elecció de la ciutat a com a camp base per als seus entrenaments parlant de la qualitat de vida, de les facilitats per sortir a entrenar per les carreteres del voltant, dels llocs per nedar... Però també apuntava que «a la ciutat cada cop hi ha més serveis que necessiten els esportistes d'elit que decideixen escollir Girona com a lloc per viure». Un d'aquests serveis auxiliars són els mèdics i, des de fa poc, el centre gironí Sporcat és l'únic centre mèdic de Catalunya que disposa del segell de Destinació de Turisme Esportiu (DTE) atorgat per l'Agència Catalana de Turisme i també l'únic a les comarques gironines que té l'acreditació com a centre d'alt rendiment esportiu de nivell 2. A Catalunya, de nivell 1 només hi ha l'històric CAR de Sant Cugat, que depèn de la Generalitat i on entrenen i resideixen molts esportistes olímpics.
El centre que dirigeix el doctor Jordi Surós ofereix serveis de medicina esportiva, fisioteràpia..., però ha anat agafant força pel seu treball de recuperació i assessorament d'esportistes d'elit. El pilot francès de Moto 3, Fabio Quartaro, va arribar a Girona ja operat després d'una caiguda en el mundial «i li havien pronosticat que en tindria per quatre o cinc mesos i amb un mes i mig ja estava competint». L'especialista en trial gallec Jorge Casales va «tornar a pujar a la moto tres setmanes després d'haver-se trencat un metacarpià, més aviat del que jo hauria volgut i tot». Surós veu molta diferència entre els mètodes de recuperació tradicionals i els que ha implantat a Sportcat. Amb màquines de fabricació pròpia, treballant en alguns casos amb projectes de patents amb la NASA, Surós destaca els sistemes per recuperació d'esportistes, tant d'elit com no professionals, que han fet un gran esforç. Una cabina d'ozó, una màquina de teràpia de buit intermitent i una cabina de flotació antiestrès són alguns dels ginys que més agraden als esportistes, però Jordi Surós detalla que encara que els casos de les recuperacions del pilot Fabio Quartaro, del futbolista Javia Acuña o el tractament de l'exjugador polonès del Barça i Besiktas Macej Lampe tinguin més ressó mediàtic els mètodes de Sportcat són vàlids per a tothom. «La màquina de recuperació que tant agrada a Jan Frodeno, la Vacuesport, també és molt vàlida per a esportistes amateurs que han fet un gran esforç, per gent que s'ha acabat d'operar i vol accelerar la seva recuperació...».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema