El caramel de jugar en una universitat nord-americana i, al mateix temps, aprofitar una beca d'esportista, més o menys completa, per treure's una carrera als Estats Units és molt dolç per a qualsevol jove europeu. És el camí que han escollit projectes d'estrelles com el bescanoní Eric Vila, que ha canviat el Barça pels actuals campions de la NCAA Texas A&M, i altres jugadors habituals de les seleccions espanyoles inferiors com la blanenca Iho López (Florida State) o el gironí Yankuba Sima (St. John's), però que també comencen a agafar esportistes gironins que, sense tenir unes expectatives clares d'arribar al bàsquet professional com Vila o Sima, veuen com la seva habilitat per jugar a bàsquet els obre la porta a estudiar i formar-se a Utah, Delaware o Iowa.

Blanca Casamort, Mara Poch (Girona) i Clàudia Morente (Salt) són tres júniors de l'Uni GEiEG d'aquesta passada temporada que, després de l'estiu, jugaran i estudiaran becades amb més o menys percentatge a Utah State, Goldey-Beacom College (Delaware) i Marshalltown Comunity College (Iowa) respectivament.

Una altra jugadora més d'aquell júnior, que entrenava Carles Surís, ha aparcat de moment el seu salt als Estats Units tot i tenir propostes. Gemma Recasens, habitual de les seleccions catalanes inferiors i que de fet va acabar la temporada passada jugant al Roses, no marxa, de moment, a l'espera de com s'acabi de recuperar d'una lesió per un accident de moto.

Amb un any més que les quatre júniors, l'aler pivot gironina Janina Pairó tampoc ha acabat fent el salt a una universitat, en aquest cas del Canadà, amb qui havia estat parlant les últimes setmanes. Pairó ha jugat aquesta temporada amb el GEiEG de Copa Catalunya i va arribar a debutar, de manera puntual, amb el primer equip de l'Spar Citylit Girona, tant a la Lliga com a l'Eurolliga.

Amb l'Spar Citylift Girona competint al primer nivell estatal, i intentant consolidar-se en competició europea, per a les joves jugadores que surten dels equips base de l'Uni i del GEiEG, des de fa un any treballant plegats, arribar a jugar al primer equip és més que complicat. La temporada passada la veterana Noemí Jordana era l'única catalana al primer equip i de cara a la següent, el club intenta catalanitzar el grup amb peces com la barcelonina Ainhoa López qui, per cert, aquest estiu també ha tingut propostes d'universitats nord-americanes. Encara que el salt sigui complicat, fins i tot passant pel pas intermedi del sènior del GEiEG a Copa a Catalunya, a Fontajau es continua treballant amb la base.

Segons un rànquing de la FEB, la base de l'Spar Citylift Girona és la setena millor de l'Estat en una classificació que encapçala, precisament, l'antic equip d'Ainhoa López (Femení Sant Adrià) i en què només hi ha un equip de Lliga Femenina, l'ara Gran Canària, per davant de l'Uni. A tall d'exemple, el bàsquet base del Perfumerías Avenida de Salamanca no surt entre els quinze primers d'aquesta llista. Ni el Cadí, ni el Mann, ni cap altre equip de LF-1.

I d'aquesta, ara comuna, base de l'Uni i el GEiEG van sortint jugadores com Blanca Casamort que la temporada jugarà a les ordres de les germanes Warburton a una universitat de primera divisió a la NCAA com és Utah State. L'exescorta de l'Uni Morgan Warburton és ara l'assistent de la seva germana Chelsey a l'equip de la universitat on es va formar i que ha ofert a l'aler pivot de Sant Pere Pescador una beca completa per jugar amb elles al mateix temps que estudia Ciències Polítiques.

Per la seva banda, la filla de l'exentrenador del Casademont Giirona Trifon Poch, Mara, marxarà a Delaware per jugar i estudiar al Goldey-Beacom College de la NCAA-2. I, finalment, la base de Salt Clàudia Morente s'ha incorporat a un junior college de la NJCAA a Iowa: Marshalltown Comunity College