L'etíop Dino Sefir va ser l'únic corredor que va aconseguir baixar de les dues hores i deu minuts en la darrera marató de Barcelona. Va guanyar amb 2:09. Diumenge passat, a Roth (Alemanya), Jan Frodeno va completar una altra marató amb 2:39. A simple vista, gairebé mitja hora més. Però en realitat, una marca bestial. La diferència és que el triatleta alemany va córrer els 42,195 quilòmetres després d'haver-ne completat 180 en bici i, encara abans, 3,8 nedant. Les set hores, trenta-cinc minuts i trenta-nou segons que «Frodissimo» va fer a Roth, prop de Nuremberg, són el millor registre que mai s'ha fet en un triatló de llarga distància (Ironman). Una brutalitat a l'abast de pocs, o de gairebé ningú, que ha aconseguit un esportista que, ara fa uns mesos, rebia uns homenatges de l'Ajuntament de Girona tot assegurant que «per a mi fer esport no és cap passatemps, és una identitat i la meva identitat jo l'he trobat aquí a Girona».

Jan Frodeno. El millor especialista del món en Ironman, habitual de la piscina del GEiEG a Sant Ponç, de les Vies Verdes i de les carreteres del voltant de Girona ha arribat a un nivell de perfeccionament en el seu entrenament que li permet ser capaç de nedar 3,8 quilòmetres en 45:22, de menjar-se 180 quilòmetres sobre la bicicleta en 4:08:07 i de completar els 42 quilòmetres d'una marató en 2:39.18. En total un impactant registre de 7:35:39 que es quedarà per a la història dels triatlons de llarga distància. Una dada: el segon classificat diumenge a la Datev Challenge Roth, el britànic Joe Skipper, va completar la prova amb 7:56:23. Vint-i-un minuts més que Frodeno i només els tres primers classificats -Frodeno, Skipper i el també alemany Nils Frommhold- van aconseguir la proesa de baixar de les vuit hores.

Frodeno i la seva dona, la també antiga campiona olímpica en triatló australiana Emma Snowsill, gaudeixen d'una anònima tranquil·litat en els mesos que passen cada anys a Girona. Però a Alemanya, Frodeno és un ídol. I el seu intent de superar el millor registre en una marató de llarga distància, que tenia Andreas Raelert des de feia cinc anys i aconseguit també a Roth (7:41:33), era un esdeveniment realment mediàtic al seu país. Més de 200.000 persones van seguir en directe el darrer tram de la prova i la seva arribada en aquesta petita ciutat bavaresa de 25.000 habitants. «Entenc que aquesta carrera és la més important», assegurava un Frodeno que ja sap el que és guanyar el mític Ironman de Kona a Hawaii o el campionat mundial de Triatló 70.3 (mig Ironman).

Medalla d'or en triatló en els Jocs de Pequín, bona part de la transformació de triatleta olímpic a millor especialista del món en llarga distància que ha fet Jan Frodeno, que aquest agost farà 35 anys, s'ha gestat a Girona. «Amb la meva dona vam explorar per Europa per trobar el lloc perfecte. No és fàcil ?trobar una ciutat per córrer, fer bicicleta, nedar... I vam veure que Girona ho tenia tot», explicava fa un temps Frodeno, que va canviar París pel Barri Vell de Girona on, a més, «cada cop hi ha més centres i serveis especialitzats per a esportistes d'elit». Nedant al GEiEG, treballant amb la gent de Cenit, anant a SportCat... Jan Frodeno sap que quan ?sigui a Girona s'entrenarà en condicions per aconseguir gestes com les de diumenge a Roth i, a més, ?podrà seguir gaudint del nivell de vida de la ciutat «on sempre pots anar a sopar un bon restaurant, a menjar bé acompanyat d'un bon vi».