Com ha passat a molts futbolistes formats al planter del Barça, sortir a buscar sort fora de casa a vegades és la millor solució per triomfar en el món del futbol. És el cas del lateral de Caldes de Malavella Ivan Balliu, que després d'una etapa a l'Arouca portuguès, la temporada passada va jugar amb el Metz francès, amb el qual va assolir l'ascens a la Ligue 1, la màxima categoria a França. Ara, l'Ivan Balliu ja es prepara per debutar.

Fa uns dies que ja han començat la pretemporada. Com està sent el retorn a l'equip?

Sí, ens vam concentrar tots junts a la localitat de Carnac uns dies i vam tenir una setmana dura pel que fa al treball. El 28 de juny va ser el primer dia de pretemporada i ja portem uns quants quilòmetres a les cames.

De fet, fins i tot, ja han jugat el primer amistós.

Sí, el vam perdre (1-0) però el resultat és el de menys. El que és més important és començar amb el ritme que busquem.

Com veu l'equip en el seu retorn a la Ligue 1?

Afrontem aquest repte amb molta il·lusió. L'any passat vam acabar patint per pujar de categoria i ara el que hem de fer és disfrutar de la primera divisió, assolida amb aquell èxit.

Com valora l'ascens aconseguit amb el Metz la temporada passada?

El projecte del club abans de començar era pujar a la Ligue 1. De fet, el Metz acabava de baixar i es volia pujar immediatament. Estem contents perquè vam complir amb l'objectiu.

Aquest ascens va arribar amb una mica de suspens.

Per no pujar havíem de perdre per una difèrencia de set gols. És a dir, nosaltres havíem de caure derrotats i el nostre gran rival, el quart clasificat, guanyar per golejada. Doncs ells, el Le Havre, van guanyar 5 a 0 i nosaltres vam perdre 1 a 0. Si hi hagués hagut un gol més a qualsevol dels dos partits, no estaríem parlant de l'ascens. Realment l'ascens va anar d'un gol.

Com valora la seva situació personal la temporada passada?

La veritat és que vaig tenir bastants minuts. Al mes de gener va haver-hi un canvi d'entrenador, aquest era de la casa i al principi va confiar en la gent que havia estat més anys al club i va deixar als nous més de banda. Després vaig acabar jugant més, sobretot al segon tram del campionat i vaig agafar més confiança en mi mateix i en l'equip.

Encara té contracte amb el Metz una temporada més. Ha tingut opció de canviar d'equip?

Encara em queda un any de contracte amb l'equip i no tinc cap queixa del club, tot i que en el món del futbol mai se sap. Aquí estic molt bé, tinc molta il·lusió en aquesta nova temporada i per jugar en una lliga tan important com és la Ligue 1.

Jugar a la Ligue 1, la Primera Divisió a França, és un gran al·licient per a vostè.

I tant. Aquí hi ha molts bons equips i jugadors molt importants. A més, també és important donar-te a conèixer en aquesta divisió si aconsegueixes fer un gran any. Altres equips d'altres lligues es poden fixar en tu.

Suposo que les experiències a Portugal i a França l'han fet madurar en molts sentits, no només futbolísticament.

Quan vaig arribar aquí, a França i també a Portugal, no coneixia els idiomes i ràpidament t'has d'espavilar. A la lliga francesa es practica un futbol més físic, de més contacte i en aquest sentit he millorat. Jo sóc un jugador més aviat petit i aquestes lligues et fan millorar en molts aspectes. Això sí, l'adaptació és un requisit indispensable per poder triomfar i tenir minuts amb l'equip.

Quins són els objectius que es marca el Metz per aquesta temporada?

Sense cap mena de dubte la permanència. Intentar-la assegurar al més ràpid possible. Hi ha grans rivals, com el Paris Saint Germain, que està per sobre de tots els altres. La resta és una mica una loteria, mai se sap si un partit pot ser fàcil o no. Ho sabrem a partir del 15 d'agost, que és quan comença la lliga.