Dos gironins, Carles Solivera i Joel Jaile Casademont, participen, a partir d'avui, en una cursa en solitari «non stop» i d'autosuficiència pels Pirineus que suma uns 870 quilòmetres i 55.000 metres de desnivell positiu. La prova, sota el nom de TransPyrenea, consisteix a creuar els Pirineus des del Pertús (Catalunya Nord) fins a Hendaia (País Basc francès), sempre pel vessant nord de la serralada.

Els dos esportistes, del Club Trail Running Girona, formen part d'un selecte grup de tres-cents corredors escollits per l'organització per a una prova que es preveu qie es converteixi en una de les curses per muntanya més dures de la història.

Hi competeixen atletes d'una quarantena de nacionalitats (entre els quals francesos, espanyols, italians, grecs, holandesos, catalans, nord-americans, argentins, britànics, alemanys, suïssos, australians, japonesos i noruecs). El darrer dia marcat per l'organització per acabar la cursa és el 4 d'agost. Alguns especialistes ja han situat la cursa com «l'ultra trail més dura del món».

Dos ultrafondistes

Joel Jaile, de Bonmatí, és un especialista en curses extremes i mediàtiques. El febrer de l'any passat va acabar en segona posició a la Yukon Arctic on va recórrer més de 700 quilòmetres amb temperatures d'entre -4 i -51 graus. L'any anterior es va imposar a la Golsteig Projekt d'Alemanya després de recórrer 661 quilòmetres i 18.160 metres de desnivell positiu. Sovint, amb el seu company d'aventures Ernest Alegrí, es marquen grans reptes per Catalunya. El darrer va consistir en connectar corrent totes les capitals catalanes.

Carles Solivera és de Sant Climent de Peralta i no falla en les curses de llarga distància. L'any passat va acabar les exigents Ronda dels Cims d'Andorra i Tor des Geants. L'any anterior també va ser finisher a Andorra, a l'Emmona i a l'Ultra Pirineu.