L'australià Michael Matthews (Orica), subcampió mundial en ruta, ha guanyat el pols a l'esprint a l'eslovac Peter Sagan (Tinkoff) en la desena etapa del Tour, entre Escaldes Engordany i Revel, de 197 quilòmetres, jornada de transició en la qual Chris Froome ha mantingut el mallot groc.

Matthews, de 25 anys, ha estat el més ràpid entre el grup de 7 supervivents de l'escapada i per fi ha pogut imposar-se a Sagan, combatiu tot el dia, al que li han faltat forces en els últims metres.

Es tracta d'una victòria especial, ja que Matthews tanca el cicle de victòries en les 3 grans, ja que té 2 etapes al Giro i 3 a la Vuelta. La tercera plaça va ser per al noruec Edvald Boasson Hagen (Dimension), mentre que el grup principal, en plàcid passeig, es va presentar a la meta a 9.38 minuts.

D'aquesta forma la general no es s'ha alterat i Chris Froome ha mantingut el mallot groc sense sobresalts, així com les diferències. El segueixen el seu compatriota Adam Yates (Orica), a 16 segons, l'irlandès Daniel Martin (Etixx) a 19 i Nairo Quintana (Movistar) a 23. Joaquim Rodríguez (Katusha) és cinquè a 37.

Després del dia de descans el pilot ha sortit disparat d'Andorra per afrontar d'entrada el llarguíssim Envalira (22,6 kms al 5,5 per cent), el cim més elevat de la present edició (2.408 m), en les pendents borroses per la boira s'ha començat a gestar la nombrosa fugida de 15 destacats noms que ha protagonitzat l'etapa.

Un lloc visitat en 8 ocasions, amb el record de la "pájara" del "Mestre Anquetil" el 1964 després d'una jornada de descans al Principat, en la qual la llegenda francesa va tenir temps per a la festa. Els rivals se'n van adonar i el van atacar a Envalira, també en un dia amb els núvols arran de terra. Els fars dels cotxes el van guiar fins al gran grup.

Al port andorrà el coronava al capdavant l'excampió mundial portuguès Rui Costa (Lampre), que s'ha emportat de pas el premi de 5.000 euros del premi especial Henri Desgrange, mític director del Tour.

El ciclista portuguès anava acompanyat ni més ni menys que pel mallot arc de Sant Martí Peter Sagan, Vincenzo Nibali, Landa, Van Avermaet, Cummings, Gorka Izagirrre, Michael Matthews .. Un potent grup per disputar-se la etapa, amb permís de l'Sky, que ha aixecat el peu al capdavant del gran grup i ah deixaat que la diferència arribés als 6 minuts a 55 de meta.

Hi havia interessos de tots els colors en l'avançada. Sagan, el més combatiu de sortida, ha recuperat el mallot verd per punts gràcies als 20 punts de l'esprint intermedi d'Aigues-Vives, desbancant Cavendish.

La Cota de Sant Ferréol (3a), de tot just 2 quilòmetres, a 7 de meta, no ha servit de filtre. Sagan ha insistit en l'intercanvi de cops, després ha contestat Boasson i els homes del Orica amb Impey han tractat de trencar l'ordre amb les fuetades de Impey. No hi va haver manera i tot s'ha decidit a la recta de meta.

La llei del més fort. S'ha lliurat el combat final amb Van Avermaet, que s'ha llançat des de lluny amb la pancarta davant els seus ulls, potser massa aviat. Boasson Haagen ha saltat per Sagan, i mentre, per la dreta, ha aparegut superior Michael Matthews.

Una petita "venjança" del ciclista 'aussie' sobre Sagan, 17 vegades segon en el Tour de França. El medallista de plata a Richmond va apagar l' 'arc de Sant Martí' a la meta de Ravel. Era la quarta vegada que pujava al podi en la temporada, en què ha guanyat 2 etapes de la París Niça i la Volta a la Rioja. Al Tour ja té obert el seu palmarès.

L'onzena etapa que es disputa aquest dimecres portarà al gran grup de Carcassona a Montpeller a través de 162,5 quilòmetres