El jutge José de la Mata va arxivar ahir la causa oberta al jugador del Barça Neymar, al seu pare, i a l'expresident Sandro Rosell, entre d'altres, per un delicte de corrupció pel presumpte engany al fons brasiler DIS que gestionava els drets federatius del davanter.

En l'acte, el jutge de l'Audiència Nacional considera que les conductes denunciades en la querella interposada pel fons DIS no encaixen en un procediment penal. Segons el jutge De la Mata, el fitxatge de Neymar pel FC Barcelona no va afectar la lliure competència entre clubs, com mantenien tant els querellants com el fiscal, que el passat 7 juny va demanar portar a judici Neymar, el seu pare, la seva mare i Rosell, per un delicte de corrupció entre particulars i un altre d'estafa al qual també proposa jutjar-los, així com Odilio Rodrigues, expresident del Santos, entre d'altres.

Romà Gómez Ponti, dels serveis jurídics del Barça i Josep Vives, portaveu del club, van sortir en roda de premsa per aclarir el cas. Aquest últim va comentar que «hem tancat una carpeta molt important» pel que fa el benestar del club. «Aquesta decisió juntament amb l'acord de conformitat que va aprovar la junta ens tanca el cas Neymar. Després de tantes incerteses és molt important per al club», va confirmar Josep Vives. Va afegir que «ens hem de felicitar. El que volem és desjudicialitzar el club, que no hi hagi conflictes. Es tracta que els socis del Barça puguin centrar-se en el futbol i la nostra capacitat poliesportiva». Vives també confessar que «aquest cas ens ha passat factura en molts sentits».

D'altra banda, la Fiscalia de l'Audiència Nacional no comparteix el criteri de De la Mata, per la qual cosa va anunciar que recorrerà la decisió del jutge directament en apel·lació davant la Sala del Penal, sense esperar que De la Mata resolgui el seu recurs en reforma. El fiscal José Perals, que calcula que el fitxatge va costar 83,3 milions d'euros, creu que hi va haver delicte de corrupció i d'estafa a DIS per haver rebut només un 40% dels 17,1 milions establerts com a preu de la transferència dels drets federatius, quan li hagués correspost aquest mateix percentatge però de 25,1 milions.