El migcampista Denis Suárez, que va ser presentat oficialment ahir com a jugador del Barcelona, va destacar que la seva posició natural és la d'interior dret o esquerre, si bé va precisar que puntualment pot jugar en alguna zona de la davantera.

El jugador gallec, que torna a les files del Barça després de jugar com a cedit en el Sevilla i en el Vila-real les dues últimes temporades, ha estat repescat, segons paraules del secretari tècnic blaugrana, Robert Fernández, per la seva polivalència. «Aquesta incorporació ens ajuda molt. Ve un jugador que pot jugar en moltes posicions tant al mig del camp com a davant. La seva trajectòria anirà creixent i ens anirà ajudant», ha destacat en la seva presentació Fernández.

L'operació de recompra de Denis al Vila-real és a canvi de 3,25 milions d'euros, que pot ascendir fins als 13 milions a causa d'una clàusula que el Manchester City va incloure quan el gallec va signar pel filial blaugrana el 2013 a canvi d'1 milió d'euros més uns altres 800.000 que ara ha dipositat al club anglès per tenir fitxa del primer equip.

D'aquesta manera, el Barcelona estarà obligat a pagar 800.000 euros per cada deu partits que l'atacant jugui amb el primer equip fins que el futbolista disputi un total de 100 partits vestit de blaugrana.

Suárez és el primer fitxatge del Barcelona 2016-2017. També està confirmada la contractació del central francès Samuel Umtiti (Olympique Lió), tot i que encara es desconeix quan es formalitzarà oficialment. En la seva presentació, el volant gallec s'ha mostrat molt il·lusionat de jugar amb el Barcelona.

L'Audiència de Barcelona ha condemnat a 21 mesos de presó el futbolista internacional argentí del FC Barcelona Leo Messi i el seu pare per haver defraudat 4,1 milions a Hisenda mitjançant un entramat de societats interposades, si bé podran evitar entrar-hi en no ser la pena superior als dos anys. A la sentència, que es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona recrimina a Messi que optés per una «ignorància deliberada» sobre la gestió dels seus ingressos per l'explotació dels seus drets d'imatge, davant la «sospita justificada» que l'entramat societari del que es valia no era «clar i nítid». «Qui ha intentat eludir la norma, pel camí que sigui, no pot resultar beneficiat per això, a més que amb la impunitat en aquests casos es dirigeix a la ciutadania el missatge que és preferible inhibir-se que preocupar-se», sosté la sentència.

El FC Barcelona va expressar el seu suport a l'estrella blaugrana i al seu pare i va apuntar, en concordança amb el criteri de la Fiscalia -que va exculpar el futbolista-, que el jugador «ja va regularitzar la seva situació» davant l'Agència Tributària. En el judici, el fiscal va acusar només el pare del futbolista, per a qui va sol·licitar 18 mesos de presó, mentre que l'advocacia de l'Estat va demanar una condemna per a tots dos de 22 mesos i 15 dies.

El tribunal, que condemna a Leo Messi per tres delictes contra la Hisenda Pública -a raó de set mesos de presó cadascun d'ells-, també imposa al cinc vegades guanyador de la Pilota d'Or una multa de 2 milions d'euros per defraudar a Hisenda 4,1 milions d'euros en les seves declaracions de l'IRPF de 2007, 2008 i 2009. L'Audiència aprecia l'atenuant de reparació del dany, ja que Messi va pagar abans del judici a Hisenda la totalitat dels diners defraudats, a excepció de 21.328 euros que encara segueixen pendents.

A la sentència, el tribunal qualifica d'«extrema gravetat» el frau comès i rebat la principal tesi esgrimida per l'estrella blaugrana, que en el judici va al·legar que desconeixia completament les decisions que es prenien en relació amb l'explotació dels seus drets d'imatge, ja que es limitava a jugar a futbol, que les decisions les prenien els seus advocats i que ell mai va preguntar res perquè es refiava del seu pare, que és qui gestiona el seu patrimoni.

Pal a Leo Messi

Per al tribunal, «el desconeixement evitable, derivat de la indiferència, no és un error, i no pot provocar una descàrrega de la responsabilitat». L'Audiència conclou que Messi va optar per una «ignorància deliberada» en evitar tenir informació que estava al seu abast, per «mitjans fiables, ràpids i ordinaris» i adverteix que el seu desconeixement del dret fiscal no li eximeix de comprendre alguns aspectes «desproporcionats», com que en els anys 2007 i 2009 la declaració de l'IRPF li sortís a tornar.

«Quan s'aprecia una indiferència tan greu com la que ens ocupa, ja que, malgrat totes les circumstàncies i oportunitats que va tenir el jugador de conèixer com es gestionaven els seus drets, no ho va fer, s'ha de considerar que s'ha actuat amb dol (voluntat deliberada de cometre delicte)... amb la consciència que es realitzarà un acte il·lícit», remarca la sentència.

El tribunal recrimina a Messi que optés per aquesta «indiferència» malgrat que existia una «sospita justificada» sobre la licitud del mètode utilitzat per gestionar els seus ingressos, a través de societats interposades en les quals era l'únic soci, en països amb una fiscalitat laxa i «deixant de llegir sistemàticament tots i cadascun dels contractes que va ser signant al llarg d'aquests anys».

Per emfatitzar la seva tesi, l'Audiència esgrimeix una sentència del Tribunal Suprem de novembre de 2006 que subratlla que «la persona que no vol conèixer voluntàriament l'origen dels efectes sobre els quals actua, pot afirmar-se que coneix aquest origen delictiu, doncs amb el seu acte de negar les fonts de coneixement s'està representant la possibilitat de la il·legalitat de la seva actuació».

Respecte a l'actuació del pare, Jorge Horacio Messi, l'Audiència subratlla que «va col·laborar amb actes decisius» a l'execució del pla «que es va anar forjant al llarg del temps» per defraudar Hisenda: «Sense la seva intervenció, no s'hauria comès el delicte, cooperant de forma directa, decisiva i necessària en la seva consecució».

El tribunal insisteix que no li queda «el menor dubte» que, mitjançant una sèrie de contractes per crear un entramat de societats pantalla, els Messi van ocultar a Hisenda la realitat dels ingressos pels drets d'imatge de l'astre argentí, que revertien al mateix jugador. «La valoració conjunta de tot l'actuat, ponderat amb prudència i en consciència, porta a aquest Tribunal al ple convenciment que els acusats van eludir el pagament dels ingressos percebuts per l'explotació dels drets d'imatge del jugador, mitjançant una complexa maniobra negocial que no tenia cap més finalitat que la d'ocultar a la Hisenda pública els ingressos generats d'aquesta explotació i qui n'era el veritable perceptor», subratlla l'Audiència. En aquest sentit, el tribunal considera provat que els Messi «van simular operacions que es van anar succeint en el temps i que tenien com element característic un engany a Hisenda, en què materialitzaven una ocultació maliciosa de dades fiscalment rellevants».

El cas Can Rigalt

D'altra banda, el directiu barcelonista Jordi Moix, comissionat del club per a l'Espai Barça (remodelació de l'entorn urbanístic del Camp Nou), ha admès que el laude pel qual el club ha d'abonar 47 milions d'euros pels terrenys de Can Rigalt pot afectar el calendari del nou Camp Nou.

Moix va revelar a RAC-1 que aquest cas pot afectar l'Espai Barça. «Patrimonialment és dolent i pot posar en qüestió els 'timings' de l'Espai Barça. A més, afectarà l'activitat anual, ja que haurem de replantejar-nos el calendari d'inversions patrimonials», va dir.