De la mà d'un encertat Cristiano Ronaldo, la selecció portuguesa es va classificar ahir a la nit per disputar la final de la present edició de l'Eurocopa després de posar punt final al somni de Gal·les, que, tot i perdre, es va acomiadar ovacionada en haver escrit una meravellosa pàgina en la història del futbol.

Portugal va suplir la seva falta de joc amb punteria. I en tres minuts va doblegar el seu rival amb un gol de Cristiano Ronaldo i un altre de Nani (just un dia després de fer-se oficial el seu fitxatge pel València)?després d'una assistència del jugador del Reial Madrid, elegit el millor del partit. El combinat lusità es classifica d'aquesta manera per disputar la tercera final d'un torneig que encara no ha guanyat i en la qual es creuarà amb el vencedor del xoc d'aquesta nit, que enfrontarà alemanys i francesos.

Mai abans Gal·les havia arribat tan lluny en una competició internacional. Bale va estar a l'alçada, però no els seus companys de batalla, que per primera vegada en el torneig no van donar la talla i es van veure superats.

La baixa de Pepe per lesió va ?obligar Fernando Santos a alinear d'inici una defensa de circumstàncies amb Bruno Alves i José Fonte de centrals. Sancionat William Carvalho, el tècnic lusità va optar per col·locar al mig del camp Danilo al costat d'Adrien Silva i Joao Mario. Per animar l'atac va tornar a confiar en Renato ?Sanches.

Mentre que el seleccionador gal·lès també va optar per un onze conservador en col·locar a Andy King, en lloc del sancionat Aaron Ramsey, una baixa que va pesar, i força, en el joc del seu equip. En defensa no hi va haver sorpreses i va treure d'entrada Collins en comptes de Ben Davis, també castigat per acumulació de targetes.

La primera part no va deixar grans ocasions de gol. Els dos equips van sortir amb molt de respecte i decidits a no arriscar-se;?potser va ser el conjunt portuguès el que va jugar amb més nervis de tots dos. Cristiano Ronaldo no va parar de demanar explicacions a l'àrbitre pel joc al límit dels gal·lesos. Al minut 9 no li va faltar raó en reclamar un penal, atès que Collins el va agafar pel coll a l'àrea i li va impedir saltar. El portuguès del Reial Madrid s'esgargamellava mentre Fernando Santos reclamava calma als seus des de la banqueta.

Gal·les, per la seva banda, va sortir com de costum, encomanada als superpoders de Gareth Bale;?les arrencades del qual causaven veritable temor a la defensa portuguesa, que feia el possible per aturar-lo. Acabat de complir el primer quart d'hora, el madridista gal·lès va posar a prova el porter Rui Patricio amb un fort xut després d'una de les seves característiques cavalcades, en què va deixar enrere en un tres i no res Danilo i Joao Mario. Va ser l'únic xut entre els tres pals d'una primera meitat més aviat ensopida, sense gaire joc i amb escasses oportunitats.

Mentrestant, per part portuguesa, Renato Sanches no aconseguia connectar amb Nani ni tampoc amb Cristiano. A falta de dos minuts per al descans, Ronaldo va rematar per primera vegada amb perill en enviar un cop de cap alt.

Va ser un avançament del que passaria tot just tornar els dos equips dels vestidors. A la sortida d'un córner, Cristiano Ronaldo es va elevar per sobre dels defensors gal·lesos i amb un cop de cap magistral va batre Hennessey. Va ser el tercer gol del futbolista portuguès en aquest torneig i el novè en les quatre Eurocopes que ha disputat fins a la data, de manera que va igualar Platini, fins ahir el màxim golejador històric del torneig.

Portugal va noquejar així els gal·lesos, als quals no va trigar a enviar a la lona. Tres minuts després, el mateix Cristiano Ronaldo va inventar-se un centre xut que va desviar Nani el just i necessari perquè la pilota acabés allotjant-se al fons de la porteria britànica i deixés el matx vist per a sentència.

Chris Coleman va tractar de reanimar als seus jugadors fent tres ràpids canvis, donant entrada a Vokes, Church i Jonny Williams, però no va aconseguir desarmar el combinat portuguès, que es va mostrar ferm tota la segona meitat defensant el marcador. Fins i tot l'equip lusità va estar a punt d'augmentar la seva renda amb dos perillosos xuts de Joao Mario i Danilo, però el marcador ja no es va moure. Bale va seguir escombrant el front d'atac gal·lès, intentant-ho de totes les maneres possibles, però més que mai va trobar a faltar al sancionat Ramsey, l'altre dels artífexs de la meravellosa i històrica aventura gal·lesa a l'Eurocopa.