Portugal i Gal·les, liderades per Cristiano Ronaldo i Gareth Bale, disputaran aquesta nit la primera semifinal de l'Eurocopa, amb la selecció portuguesa immersa en la recerca d'un triomf que esborri les crítiques pel seu decebedor joc i la gal·lesa gaudint d'un somni del qual no vol despertar.

Des dels dos equips s'insisteix que no es tracta d'un duel entre Cristiano i Bale, però serà difícil no estar pendent de l'evolució de les dues figures del Reial Madrid. Serà un xoc inèdit per als dos jugadors, ja que les dues seleccions mai s'havien enfrontat en partit oficial. I els tres amistosos que han jugat, amb dues victòries per a Portugal i una per a Gal·les no són representatius, ja que el primer es va disputar el 1949 i l'últim el 2000.

L'experiència en aquestes altures de la competició podria ser una de les claus del partit. Portugal ha aconseguit cinc vegades ser a les semifinals d'una Eurocopa, aconseguint passar a la final en dues ocasions. Mentre que per a Gal·les serà la seva primera presència a les portes d'una final en un torneig internacional.

El conjunt britànic, de la mà d'un gran Gareth Bale, arriba a la cita més important de la seva història en un gran moment de forma després de desfer-se de Bèlgica (3-1), una de les favorites de la competició. La selecció portuguesa, per la seva banda, segueix sense aclarir els dubtes sobre el seu veritable potencial atès que no ha aconseguit doblegar els seus rivals en els primers 90 minuts de joc. Després de finalitzar la fase de grups amb tres empats, a quarts de final es va desfer en els penals de Polònia (1-1) i en vuitens va superar en la pròrroga Croàcia (1-0) gràcies a un gol de Quaresma en la primera rematada entre els tres pals del partit. El seleccionador Fernando Santos es defensa de les crítiques insistint que prefereix jugar «lleig» i seguir en el torneig. Contra Gal·les no podrà comptar amb William Carvalho, suspès per acumulació de targetes grogues, de manera que podria col·locar d'inici Danilo al mig del camp. A més, està per veure si Pepe arriba en condicions al partit. El tècnic portuguès sí que podrà tornar a disposar per al seu onze titular amb André Gomes i Raphael Guerreiro.

Qui tindrà més problemes per compondre el seu equip titular serà Chris Coleman, sobretot perquè no té una banqueta gaire poblada. El seleccionador gal·lès ha de buscar substituts per a Aaron Ramsey, un dels pilars de l'equip, i Ben Davies, tots dos suspesos per sumar dues grogues. Per substituir el migcampista de l'Arsenal la possibilitat és Jonny Williams, més ofensiu que Andy King. Mentre que per suplir la baixa del defensa del Tottenham, James Collins es presenta com l'opció més lògica. Totes les mirades estan posades en l'estat de forma de Gareth Bale, que va donar un ensurt en entrenar-se abans d'ahir al marge del grup.

La selecció que s'imposi podria tenir un premi addicional: jugar la Copa Confederacions, que es disputarà a Rússia el proper estiu si Alemanya és capaç d'eliminar França i ser a la final.