Neymar renovarà els propers dies el seu contracte amb el Barça per a les cinc pròximes temporades, fins al juny de 2021, segons va anunciar ahir el president de l'entitat, Josep Maria Bartomeu. « Mai ens ha comunicat que se'n vol anar, al contrari. Com que seria un contracte de llarga durada, ho hem de fer amb molta cura», va dir Bartomeu ahir en una compareixença de premsa de més de tres hores. El nou contracte de Neymar amb el Barça podria suposar-li uns ingressos anuals de 15 milions d'euros nets, extrem que no ha confirmat Bartomeu. El compromís actual s'esgota al juny de 2018. El dirigent va assegurar que el Reial Madrid en cap cas ha torpedinat la renovació del brasiler i va insistir que la continuïtat de Neymar «mai ha estat en perill» i que no li consten ofertes d'altres clubs (PSG, City, United, Madrid), malgrat el que s'ha publicat. Paral·lelament Bartomeu va reiterar que tornaria Neymar de la mateixa manera que ho van fer el 2013, si bé va admetre que el club depurarà responsabilitats per conèixer els motius del «error de planificació fiscal» en l'operació.

Durant la compareixença, moltes de les preguntes a Bartomeu es van centrar en l'acord al qual van arribar fa unes setmanes el Fclub, ??la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat pel que el club accepta pagar una multa de 5,5 milions, mentre que s'arxiva la causa en contra l'actual màxim dirigent blaugrana i l'expresident Sandro Rosell. «El Barça accepta un pacte 2011-2013 per un error de planificació fiscal. Hi ha una incertesa. Si anem a judici, no sabem què pagarem. Hi va haver una oportunitat per tancar-per 5,5 milions», va subratllar Bartomeu. Amb aquest acord extrajudicial, l'entitat blaugrana determina com a salari del jugador gairebé tots els conceptes que abans eren considerats com traspàs (40 milions d'euros).

En ser preguntat pel cost de l'operació, Bartomeu va subratllar que el fitxatge va costar 64.600.000 d'euros: 17,1 milions d'euros al Santos, 40 milions d'euros a l'empresa del pare de Neymar (N & N), 2 milions d'euros per acabar al podi de la Pilota d'Or i els 5,5 milions d'euros de la multa després de l'acord amb la fiscalia. Una xifra que dista de la que el mateix president va anunciar al gener de 2014, quan en una roda de premsa va desglossar que el total de l'operació va ascendir fins als 86,2 milions d'euros.

En qualsevol cas, en ser preguntat per si tornaria a fitxar Neymar amb la mateixa fórmula que en l'estiu de 2013, Bartomeu ha respost amb un rotund «sí» i ha puntualitzat que la responsabilitat del fitxatge «és compartida». «El dia que vaig explicar el pacte vaig dir que quan el Barça fa una acció, no intervé una sola persona». En aquest sentit, no creu que la imatge del club s'hagi vist afectada pel 'cas Neymar', encara que ha admès que «localment als socis no els ha agradat» com s'ha desenvolupat.

Sí que ha sorprès Bartomeu l'escrit al jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona de l'expresident Joan Laporta com a acusació particular contra l'acord. «Per a Sandro Rosell i per a mi és molt estrany que vagi contra dos presidents. No té gaire sentit que vulgui fer-ho», va subratllar. Precisament, abans que finalitzi l'any es preveu que es conegui la sentència per la demanda de l'acció de responsabilitat social contra els membres de la Junta Directiva de Joan Laporta per la qual es reclamen 47.600.000 d'euros. «Si es demostra que hi ha hagut pèrdues intentarem recuperar-les. No es tracta que cada un dels directius ho pagui de la seva butxaca, per això tenim una assegurança. Es decideix si hi ha pèrdues o no, no una altra cosa. És un tema tècnic, sense fer mal a les persones», va sentenciar.

Mascherano es queda

Bartomeu no va confirmar si Denis Suárez tornarà. «No està confirmat del tot», va assegurar. Al mateix temps, Bartomeu va dir que Javier Mascherano té contracte en vigor, però va admetre que el director esportiu, Robert Fernández, va viatjar als Estats Units per reunir-se amb ell. «Mascherano va dir que volia seguir. Anar-se'n del Barça és molt difícil, perquè és un gran club i tenim un gran equip».

El dirigent també va anunciar que el club tancarà l'exercici econòmic amb un nou rècord d'ingressos, que se situarà entorn dels 670 milions. A més va comentar que el deute s'ha reduït en 40 milions d'euros, per situar-se en 280. Quant a l'acord principal de patrocini de la samarreta, va dir que el Barça està negociant amb el govern de Qatar i també amb «dues corporacions més».