La Comissió Europea (CE) ha exigit a set clubs de futbol espanyols, Reial Madrid, Barça, Athletic, Osasuna, València, Hèrcules i Elx que tornin un total de 68,8 milions en ajudes públiques il·legals concedides per Espanya. El Reial Madrid haurà de tornar 18,4 milions per la cessió de terrenys entre el club i l'Ajuntament, mentre que el València, l'Hèrcules i l'Elx han de tornar 20,4, 6,1 i 3,7 milions, respectivament, pels avals atorgats per l'Institut Valencià de Finances per préstecs concedits a aquests tres clubs de la Comunitat Valenciana. A més, el Madrid, el Barcelona, l'Athletic i l'Osasuna hauran de reemborsar fins a 5 milions d'euros per club per haver obtingut privilegis fiscals.

La decisió arriba després que la Comissió Europea obrís diferents investigacions en profunditat i arribés a la conclusió que diverses mesures d'ajuda pública concedides per Espanya a aquests set clubs de futbol professional "els van beneficiar injustament davant d'altres", fet que suposa una violació de les normes comunitàries sobre ajudes d'Estat de la Unió Europea. La primera investigació es referia a privilegis fiscals a favor del Madrid, el Barcelona, l'Athletic i l'Osasuna, no transformats en SAE, que van ser tractats com a entitats sense ànim de lucre, malgrat que a Espanya els clubs de futbol professional es consideren societats anònimes a efectes fiscals. A més, els quatre clubs es van beneficiar d'un tipus impositiu inferior (un 5%) durant "més de 20 anys, sense una justificació objectiva", ha recalcat la CE.

Espanya ha adaptat mentrestant la seva legislació sobre l'impost de societats per posar fi a aquest tracte discriminatori a partir de gener del 2016, però per eliminar els avantatges indeguts rebuts en el passat, els clubs estan ara obligats a tornar els impostos no abonats. La CE considera que les quantitats a tornar són limitades (entre 0 i 5 milions per club), però els imports exactes que s'han de recuperar per part d'Espanya els determinaran les autoritats espanyoles, va indicar l'Executiu comunitari.

En una segona investigació, la Comissió va examinar una cessió de terrenys entre el Reial Madrid i l'Ajuntament de Madrid. Aquestes indagacions van determinar, amb ajuda d'un estudi independent, que els terrenys afectats per la transacció es van sobrevalorar en 18,4 milions d'euros. "Això va atorgar a aquest club un avantatge injustificat davant altres rivals que ara s'ha de retornar", ha recalcat la CE.

Finalment, la Comissió va investigar els avals atorgats per l'Institut Valencià de Finances (IVF) per préstecs concedits al València, l'Hèrcules i l'Elx. En aquell moment, aquests clubs travessaven dificultats financeres i l'aval públic els va permetre obtenir els préstecs en condicions més favorables. En no haver pagat una remuneració adequada pels avals, aquests clubs es van beneficiar d'un avantatge econòmic davant d'altres, que han de finançar-se sense el suport de l'Estat.

El finançament estatal no estava vinculada a un pla de reestructuració dels clubs amb vista a la seva viabilitat i cap d'ells va aplicar mesures compensatòries per contrarestar el falsejament de la competència ocasionat per l'ajuda, va dir la CE. D'aquesta manera, per restablir unes condicions de competència equitatives amb els clubs no subvencionats, el València, l'Hèrcules i l'Elx han de tornar ara l'avantatge rebut.

El president de LaLiga, Javier Tebas, va donar "tot" el seu suport als set clubs afectats per la resolució de la Comissió Europea i va assegurar, en defensa seva, que Brusel·les "no ha examinat bé aquesta situació".