El famós jugador d´escacs rus Anatoly Kàrpov, que es va proclamar com a 12è Campió del Món l´any 1975, i que es va fer molt popular pels històrics enfrontaments amb Garry Kasparov, és el convidat d´honor del 4t Festival Internacional d´Escacs Vila de Platja d´Aro, que se celebra del 25 de juny al 3 de juliol. Karpov ha inaugurat, aquest dissabte l´espai públic que l´Ajuntament de Castell-Platja d´Aro ha reservat per a la pràctica dels escacs a la Plaça Major de Platja d´Aro, on hi ha instal·lat tres taulells fixes -acompanyats de dos espais per seure cada jugador, car a cara- a l´aire lliure. L´estrena l´han protagonitzat el mateix Kàrpov i l´alcalde, Joan Giraut, amb un partida ràpida que ha finalitzat en taules.

L´anomenat Platja d´Aro Chess Festival a l´Hotel Aromar és una iniciativa del Club d´Escacs Platja d´Aro i l´Escola d´Escacs Costa Brava, i durant una setmana i mitja proposa tres torneigs internacionals -un sots14 i dos d´absoluts en funció del nivell ELO-, un concurs de partides ràpides, un duel amistós Catalunya-Rússia en modalitat de parelles mixta amb la participació de Jordi Fluvià i Patrícia Llaneza i Karina Ambartsumova i Gennady Koxloz; i darrerament, amb una simultània de cloenda a 20 taulells, demà diumenge 3 de juliol (10.30 h) amb Anatoly Kàrpov, que també serà present al lliurament de premis del torneig -amb un global de 5.000 euros- i signarà autògrafs i es fotografiarà amb els participants als diversos campionats (www.platjadarochessfestival.cat).

Tot i que actualment Kàrpov manté poca activitat competitiva, és considerat un dels millors jugadors de la història. Té el títol de Gran Mestre des de l´any 1970, i ha estat Campió del Món en dues etapes, primer de 1975 a 1985, i després de 1993 a 1999 en el moment que hi havia dues competicions internacionals paral·leles, enfrontades i sense unifica, i per tant dos campions mundials. Entre 1986 i 1990 també va disputar el títol tres vegades contra Garry Kasparov. Més enllà del món de l´esport ha estat diputat del congrés rus, president del Fons Internacional per la Pau, president de la Comissió per als damnificats de Txernòbil i ambaixador d´UNICEF.

Durant aquest cap de setmana, de l´1 al 3 de juliol, també en l´àmbit esportiu de primer nivell es disputa al Palau d´Esports i Congressos de Platja d´Aro el Torneig Internacional de Bàsquet U20M Eurohopes, un quadrangular en format de lligueta entre els equips nacionals masculins de jugadors menors de 20 anys d´Espanya, Bèlgica, República Txeca i Hongria. Una iniciativa que esdevé la culminació de l´estada que ha fet aquesta setmana al municipi la selecció espanyola com a preparació per al Campionat d´Europa 2016, que se celebra aquest estiu a Hèlsinki. Tots els partits són d´entrada gratuïta.