La primera etapa del Tour de França, entre Mont-Saint-Michel i Saint-Marie-du-Mont va acabar a l'esprint i guanyada pel velocista britànic Mark Cavendish, que va sumar la seva victòria número 27 en la ronda gal·la, situant-se a només una de Bernard Hinault i a set d'Eddy Merckx. Cavendish va arribar a Utah Beach (on fa 72 anys van desembarcar els aliats per combatre les forces alemanyes que ocupaven França) fent una exhibició de forces per vèncer la parella de favorits per vestir el primer jersei groc de la temporada, Marcel Kittel i André Greipel.

La notícia, però, en aquesta primera etapa de la ronda francesa, van ser les nombroses caigudes, sobretot la que va afectar un dels favorits per a la victòria final, el madrileny Alberto Contador. Va ser un mal inici de Tour per al corredor de Pinto. A 80 quilòmetres de l'arribada, sortint de Creances, en una caiguda massiva, juntament amb 10 ciclistes més, va caure danyant-se el costat dret. Els seus companys van aconseguir reintegrar-lo al pilot mentre el metge de l'equip, que descarta alguna fractura a manca de passar pels rajos-x, intentava alleujar el dolor del corredor.

En finalitzar l'etapa, el ciclista madrileny comentava que «tinc adolorida tota la part dreta, està realment tocada. Pararem una mica i intentarem valorar el que hi ha. Possiblement m'hagi de fer alguna placa», afegint que «no és la millor manera de començar, perquè en teoria era un dia tranquil, però se'ns ha complicat».

La primera etapa del Tour va transcórrer de forma molt ràpida, trencant el ritme de cursa que s'havia previst i, a les primeres de canvi, es va formar la primera escapada, tot i que sense la presència de cap nom destacat. Així els primers en encapçalar en solitari la prova van ser Leigh Howard (Iam), Jan Barta (Bora) i Paul Voss (Bora). Aquest últim va aprofitar dos petits turonets de quarta categoria per sumar dos punts i situar-se primer líder de la muntanya. Delaplace i Howes van incorporar-se a la fuga, tot i que tots sabien que aquesta aventura estava condemnada al fracàs. Amb tot, els dos darrers en incorporar-se van intentar-ho amb totes les seves forces, però l'únic que en va poder treure algun profit va ser el francès Delaplace, que va obtenir el premi de la combativitat.

El gran grup avançava com un tren, amb els equips dels velocistes devorant quilòmetres i, a cinc de l'arribada, van sobrepassar els dos escapats, fent bons els pronòstics d'arribada massiva a l'escenari del Desembarcament.

Amb un esprint llançat a 75 quilòmetres per hora per Etixx, Lotto Soudal i Lotto Jumbo, el Dimension no va voler perdre's la festa i amb Boasson Hagen com a llançador, Cavendish va anar arribant a les primeres posicions. Kittel va començar l'esprint, seguit per Greipel, però «l'express de Man», considerat com el millor velocista de la història, va aconseguir superar-los, per molt, a la línia d'arribada, tornant-se a sentir el número 1 de les arribades amb grup.

Oportunitat per al Purito

L'etapa d'avui, entre les localitats de Saint Lô i Cherbourg acaba amb una pendent final de 700 metres, després d'un recorregut de 183 quilòmetres. Aquest tram final és un bon escenari perquè el català Joaquim «Purito» Rodríguez intenti fer-se amb la victòria aprofitant la seva explosivitat en aquest tipus de finals i ampliar el seu palmarès.