L'expresident del FC Barcelona Joan Laporta està intentant impedir que el Barça hagi d'assumir la culpabilitat d'haver comès dos delictes fiscals i pagar una multa 5,5 milions d'euros pel cas Neymar. Laporta es va personar al jutjat i va presentar un escrit com a acusació particular per frenar l'acord a què va arribar la directiva amb la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. El pacte feia que el Barça assumís la responsabilitat i exculpava l'expresidents Sandro Rosell i l'actual Josep Maria Bartomeu, a qui se'ls demanava també multes i penes de presó. Laporta va presentar el passat 20 de juny al Jutjat número 22 de Barcelona com a part perjudicada -soci del Barça- reclamant al jutge que paralitzi l'acord. L'expresident blaugrana (2003-2010) i exaspirant a les eleccions del 2015, signa l'escrit juntament amb nou socis més, tots ells membres de la seva última candidatura l'estiu passat.

Ara el titular del jutjat ha de decidir si admet a tràmit la petició de Laporta. Llavors s'obriria una vista pública en la qual totes les parts exposarien els seus arguments abans de ratificar o paral·litzar l'acord entre el Barça i la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Laporta exposa el seu recurs com a part perjudicada en què hi ha una possible vulneració de tres articles del Codi Penal i apel·la a la nova interpretació de la responsabilitat penal de les persones jurídiques. L'exdirigent, advocat de professió, exposa que una persona jurídica (el Barça) només pot ser condemnada quan la investigació no aconsegueix determinar fefaentment la responsabilitat de les persones físiques que han comès el delicte (les persones que van signar els contractes). Rosell i Bartomeu, els últims presidents del Barça, estaven sent investigats per l'Audiència Nacional i se'ls reclamava penes de presó i multes per un valor superior als 25 milions.