É

s possible la vida sense Lionel Messi? Aquesta pregunta corroeix Argentina des que el Pilota d'Or anunciés el seu prematur adéu a la selecció, després de la decepció d'una nova final de la Copa Amèrica perduda. La renúncia de Messi no només suposa la pèrdua del màxim golejador de la història de l'albiceleste, sinó que implica acomiadar-se d'un líder indiscutible al camp, del capità de l'equip, un jugador sobre el qual gira la selecció des de la primera convocatòria el 2005.

Als seus 29 anys, Messi està a la cúspide de la seva carrera esportiva, enguany torna a ser un dels candidats més forts a la Pilota d'Or i, en teoria, encara té força per jugar un Mundial o fins i tot dos. Abans de la final va admetre que seria una «decepció» tornar a perdre un títol amb l'albiceleste; després, sobre la gespa, va plorar desconsolat quan acabava de fallar el seu penal, a la tanda en la qual es va coronar Xile (0-0 al final del partit). Malgrat la dura patacada emocional, la decisió de Messi no fa pensar que sigui fruit d'un rampell del que es penedirà aviat, tot i els ja insistents precs que arriben des del seu país.

En fer l'anunci, als passadissos de l'estadi dels New York Giants, va assegurar que era una decisió meditada i, de fet, no va ser una declaració intempestiva o un alleujament. No va deixar anar la «bomba» de primeres, en calent, sinó que va transmetre la notícia com una resposta de forma reposada, a les preguntes dels periodistes sobre el futur de l'albiceleste, que ara és incert. El forat que deixa Messi és impossible d'omplir. El davanter compta amb un palmarès inigualable, ha guanyat 28 títols amb el Barcelona, ??entre ells quatre Lligues dels Campions d'Europa, a més de l'or olímpic a Pequín 2008 i el Mundial sub'20 amb Argentina, però la sort li ha estat esquiva amb la selecció més gran. Són ja quatre finals perdudes, tres de Copa Amèrica i la del Mundial del Brasil, les últimes tres cites consecutives i amb idèntica cruesa per als argentins, ja que sempre es van decidir a la pròrroga o als penals, quan el talent pesa menys que el físic o la sort.

A més, l'adéu de Messi pot desencadenar una reacció en cadena, segons paraules de Sergio Agüero, i provocar que altres veterans de la selecció també donin l'esquena a l'equip. Un d'ells, segons la premsa argentina, podria ser Javier Mascherano, de 32 anys, l'absència del qual pot ser gairebé tan transcendent com la de Messi, però en el sector defensiu. Sense Messi ni Mascherano, Argentina es debilita i el camí al Mundial de Rússia 2018 es complica. En les eliminatòries del Mundial, després que s'hagi completat un terç dels partits, Argentina va tercera amb 11 punts. La cosa no pot estar més ajustada i només la separen tres punts del líder, Uruguai, que en té 13, i de Colòmbia, que és cinquena i està fora dels llocs de classificació directa i aniria a la repesca.