Un històric de l'Eurolliga que ja coneix Fontajau de la temporada passada, Castors Braine; l'equip que fa anys que està dominant des de les Illes Açores, Club Uniao Sportiva; i el vencedor de l'eliminatòria prèvia entre el Keltern alemany i el Brno txec seran els rivals de l'Spar Citylift Girona a la primera fase de l'Eurocup. «No crec que es pugui dir que sigui un grup fàcil, perquè qualsevol equip que domina una competició de Lliga sempre té recursos i el Castors Braine va guanyar a Bèlgica sense perdre cap partit i l'equip de les Açores, que d'entrada ja és un viatge llarg, també fa anys que guanya lligues i copes a Portugal», explica el tècnic de l'Uni, Eric Surís, que, però, admet que evitar equips francesos com Landes, Carolo o Niça ha estat una bona notícia: «Estaven sent els grans dominadors de la competició, l'any passat tres dels quatre semifinalistes eren francesos, però més enllà de qui jugui en el grup la competició és molt dura i llarga perquè si aconsegueixes passar els quarts de final després els has de tornar a jugar amb l'afegit dels que vénen d'Eurolliga».

I és que el sistema de competició de l'Eurocup és realment més complex que el de l'Eurolliga. Ahir, la FIBA va sortejar vuit grups de quatre equips per a la primera. Els setze millors passaran a vuitens de final, on es creuran en una eliminatòria directa d'anada i tornada, però no emparellats un primer contra un segon de cada grup, sinó el primer contra el setzè, el segon contra el cinquè... i així successivament amb victòries i punts com a criteri de classificació. Un cop superats els quarts de final els quatre equips supervivents es creuaran en els «segons quarts de final» contra el sisè i el setè classificats dels dos grups de l'Eurolliga. El sistema d'eliminatòries directes es mantindrà fins a conèixer el vencedor final, que la temporada passada va ser el Bourges, que venia del mateix grup d'Eurolliga que l'Uni i que, de fet, va poder jugar l'Eurocup després de derrotar les gironines en la darrera jornada. «Realment és molt llarg, amb molts partits, però el nostre objectiu ha de ser passar la fase de grups per després gaudir d'aquestes eliminatòries poc habituals en el bàsquet on sí que ja tot pot ser més una loteria», apunta Surís sobre un sistema de competició, eliminatòries d'anada i tornada, més habitual en el món del futbol que del bàsquet.

Abans de les eliminatòries, però, l'Uni haurà d'afrontar el seu grup de la primera fase en la qual el Castors Braine és el rival més fort perquè, tot i que han perdut Anna Wauters, mantenen el tècnic i quatre de les jugadores que es van enfrontar a l'Uni a l'Eurolliga. Derrota a Bèlgica i victòria gironina a Fontajau amb set triples de Noe Jordana en un resultat que, temporalment, va salvar el cap a Miguel Ángel Ortega. L'aler Celeste Trahan-Davis i la base Julie Alemand són els noms més destacats de les jugadores que continuen al Castors de l'equip de l'any passat, però el club belga ja ha fet oficial cinc o sis fitxatges destacant «Cooper, una tres americana que està molt bé». «El Castors Braine és un històric de l'Eurolliga, la temporada passada van quedar invictes a la lliga del seu país i sempre tenen molt pressupost per fitxar», argumenta Eric Surís, que, belga per belga, hauria preferit enfrontar-se al Namur que acaba de fitxar la base valenciana Anna Gómez (Bembibre).

El Club Uniao Sportiva va dominar la temporada passada el bàsquet portuguès, i també va obtenir bons resultats a l'Eurocup (campió del seu grup de la primera fase), però, de moment, de cara al nou curs només ha confirmat els salts al primer equip de les joves Maryam Ramalho i Susana Carvalheria i no ha dit res d'algunes de les seves millors jugadores com Ashley Bruner o Tamara Milovac. El darrer equip del grup serà el guanyador de la prèvia entre el Brno txec, cinquè l'any passat a la seva lliga, i Keltern que va quedar quart a Alemanya. Les alemanyes han fitxat Marina Markovic que la temporada passada va jugar a Lliga Femenina 1 amb l'Añares Rioja i ja té la plantilla bastant tancada. «Teòricament el bàsquet alemany està per sobre del txec, però m'han parlat bé del Brno que és un equip amb jugadores txeques molt joves, que juga pressionant tota la pista i que contraresta la seva joventut amb una base veterana que és una clàssica de la selecció del seu país».

La fase de grups de l'Eurocup comença el 27 d'octubre i acaba el 15 de desembre. Els dos primers de cadascun dels vuit grups passaran després a jugar eliminatòries directes fins a la final, que està prevista per al 12 d'abril.