Quan la Unió Ciclista Internacional (UCI) va tancar a finals de maig les classificacions per punts dels principals bikers internacionals tothom va donar per fet que Josep Antoni Hermida, el segon espanyol del rànquing, només superat per Carlos Coloma, tenia assegurat el bitllet per als Jocs de Rio. Però uns dies més tard el seleccionador Cristóbal Sánchez va anunciar que només Coloma tenia la plaça garantida i que les altres dues (Espanya tindrà tres representants a Rio en BTT) se les haurien de disputar Hermida, David Valero, Pablo Rodríguez i Sergio Mantecón. El Mundial de Nove Mesto Na Morave (República Txeca) que es disputa aquest diumenge al migdia serà l'escenari de la batalla definitiva: tot i que no hi ha un criteri específic, i el mateix Hermida afirma que el seu objectiu és anar a guanyar el títol, Rio passarà perquè el biker gironí faci el millor paper possible, deixant com a mínim dos dels seus rivals per darrere en el resultat final.

«Estic tranquil i amb moltes ganes d'anar a guanyar el Mundial, que ja de per si sempre és un dels grans objectius de la temporada», reflexionava ahir des de Puigcerdà un Hermida que demà posa rumb cap a la República Txeca. Segons el biker gironí «aquest any el seleccionador ha decidit que el Mundial porta un premi afegit i el que he de fer és presentar els mèrits suficients com per poder anar als Jocs». Seria la seva cinquena cita olímpica consecutiva, «un objectiu que m'il·lusiona i que em prendria amb ganes de fer-hi un gran resultat». Hermida, des que a finals de maig es va acabar la Copa del Món, ha estat entrenant-se «tranquil» a Puigcerdà.

Els punts sumats per Espanya van atorgar a la Federació tres places olímpiques. Carlos Coloma (1.114 punts, novè) té el millor rànquing, mentre que a continuació el segon millor espanyol és Josep Antoni Hermida, (861 punts, 23è). David Valero (829 punts, 26è) el segueix en la classificació, mentre que Mantecón (750 punts) és 34è. El seleccionador espanyol va optar per prescindir dels números de l'UCI, garantir només la plaça de l'únic «Top-ten» (Coloma) i fer que els altres bikers es juguessin les dues restants amb els seus resultats al Mundial.

«El que he de fer és anar a guanyar el Mundial. I després tant hi farà qui tingui al darrere. És un campionat del món i me'l prenc amb ambició, no vull que les particularitats que té aquesta vegada em canviïn la manera d'afrontar-lo. Probablement serà el meu darrer Mundial de BTT perquè la propera temporada segurament pensaré més en la llarga distància», diu Hermida, que ha estat present als Jocs de Sydney, Atenes, Pequín i Londres, amb el gran èxit de la medalla de plata que va guanyar a Grècia el 2004.

A la República Txeca també hi competiran dos gironins més: divendres, Jofre Cullell (júnior), i dissabte, Josep Duran (sub-23).