Avui dia no es fa cap reconeixement, homenatge, descoberta de placa o rebateig d'un pavelló de bàsquet sense els inevitables discursos dels representants polítics de les diferents institucions públiques. Això no ho evita ni el fort xàfec que va caure ahir al migdia a Girona. I, tot i la bona voluntat de l'alcaldessa Marta Madrenas per elogiar molt correctament la llarga tasca de Ramon Sitjà, va tenir la mala sort que el representant de la Generalitat era el representant territorial d'Esports, Pep Pujols. Antic jugador -de fet va participar abans dels parlaments en un dels tres partits emmarcats dins el Trofeu Ramon Sitjà-, exentrenador i també, posteriorment, coordinador de la mateixa escola del Sant Josep tenia molt clar de quan parlava d'un "Ramon que segurament s'ha passat més hores en el pavelló que a casa amb la família" i va glossar la tasca de fundador del club el 1962 i impulsor del bàsquet a Girona durant més de cinquanta anys. "Em va donar consells com a jugador, m'ajudava quan era entrenador i era el millor responsable de scouting quan vaig fer de coordinador perquè coneixia tots els nens que jugaven a bàsquet a la província".

Un dels fills de Ramon Sitjà, Jordi, va assegurar que "l'hem compartit amb gust" i va agrair a tota la gent que va col·laborar amb el seu pare "al llarg de tots aquests anys en el projecte del Sant Josep, on molts vam aprendre a jugar a bàsquet i moltes més coses". Entre aquests, Jordi Sitjà va citar l'antic mossèn de Sant Josep Francesc Puig, a tots els directius i "antics presidents com en Paco Faure" als pares i a entrenador "com en Ferran Heras i molts d'altres".

A través de la veu del periodista, Papi Guardiola, Ramon Sitjà, va començar donant les gràcies "als nens que han vingut a jugar el primer partit de les deu del matí" i va acabar per agrair l'ajuda de tothom qui ha estat al seu costat en tots aquests anys. Va citar Joaquim Vidal, present a l'acte, "per apostar per tenir bàsquet professional a Girona sense oblidar-se mai del que fèiem aquí al pavelló". I és que de Joaquim Vidal a Darryl Middleton passant per gent de les darreres generacions, per una representació del júnior que amb Jordi Puig va anar al primer Campionat d'Espanya de l'escola o als integrants del primer equip de minibàsquet el 1962 moltes cares conegudes de món del bàsquet gironí no es van voler perdre ahir l'homenatge a un treballador incansable com Ramon Sitjà. Alfred Julbe, Jordi Puig, Xavier Geli, Manel Sarasa, Trifón Poch, Josep Maria Ribera, Xevi Pell, Robert Mora, Jordi Juanhuix, Gerard Darnés, Joan Samper, Manel Sarasa, Paco Faure, Josep Maria Ribera...

La matinal d'ahir al pavelló de Sant Josep, ara ja "Centre Parroquial-Pavelló Ramon Sitjà", va començar amb tres partits de bàsquet. El primer entre joves jugadors de l'actual escola; entre veterans com el mateix Pep Pujols a més de Raimon Mora, Xavier Geli, Robert Mora, Jordi Juanhuix entre d'altres, i el tercer que, corresponia al Trofeu Ramon Sitjà, va enfrontar als "amics de Jordi Puig" contra el "amics de Martí Serra". En un costat Puig, Sito Ribas, David Collell, Jordi Vergés, Claudi Martínez, Joan Colomé, Albert Brea, Enric Cabarrocas...; i a l'altre Serra, Albert Masllorens, Edu Jiménez, Pau Vila, Albert Agustí, Edu Camós.

Al final d'aquest tercer partit van arribar els parlaments i la descoberta, per part de dues nétes de Ramon Sitjà, de la placa que rebateja amb el seu nom el pavelló on tantes hores va passar insistint als nens com botar, passar o tirar a cistella.