Alguns sectors del barcelonisme es plantegen la possibilitat de posar en marxa algun tipus de mecanisme per frenar el pacte de la junta directiva del Barcelona amb la Fiscalia i que exonera de qualsevol mena de responsabilitat l'actual president barcelonista, Josep Maria Bartomeu, i l'anterior, Sandro Rosell.

En l'última reunió de la directiva blaugrana, l'equip dirigent va aprovar per catorze vots a favor, dos en contra i dues abstencions el pacte al qual els serveis jurídics han arribat amb la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, un acord segons el qual el club admet dos delictes fiscals contra la Hisenda Pública pel cas Neymar el 2011 i el 2013.

A més, el club accepta pagar una multa de 5,5 milions d'euros. Aquesta actuació ha estat qüestionada des d'alguns sectors del barcelonisme, especialment per l'expresident Joan Laporta, l'excandidat en les últimes eleccions Toni Freixa i també el grup Manifest Blaugrana.

La possibilitat de posar en marxa una moció de censura és molt complexa, a causa del canvi estatutari sobre aquest tema. Els impulsors d'una moció de censura necessitarien recollir l'equivalent al 15% del cens en firmes (entre 15.000 i 20.000) i que haurien de reunir en 15 dies. L'estratègia de Manifest Blaugrana és la via administrativa, exigir el compliment de les pròpies normes, els Estatuts del club, davant les instàncies que faci falta i presentar una denúncia davant la Comissió de Disciplina.

Per a això necessiten que els socis de l'entitat signin un formulari d'atorgament de representativitat. Des de la mateixa plataforma adverteixen que si la Comissió de Disciplina "no pren mesures ni obre expedient" es plantegen "pujar d'instàncies" fins arribar a la justícia ordinària.

Laporta advoca per estudiar algun tipus d'acció, però sense concretar. "Signen el pacte per salvar el seu cul i els importa un rave l'honorabilitat" del club, va assenyalar l'expresident. En declaracions a RAC1, Laporta considera que la directiva de Bartomeu ha jugat amb l'honorabilitat del Barça per aconseguir l'exculpació (de Bartomeu i Rosell) malgrat "la mala gestió i la mala praxi" demostrada.

Va qualificar l'actuació de Bartomeu i Rosell en aquest cas d'"indigna" i ha assegurat que l'actual directiva mostra "una covardia que és incompatible a continuar al Barça".

"Cal reaccionar per evitar aquest pacte de forma immediata. Ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat poden acceptar-lo", va afegir Laporta, qui intentarà que aquesta transacció no es produeixi. "És paradoxal, hem passat del club d'Unicef al club que comet delictes i practica la corrupció. Ja ho vaig dir durant la campanya electoral: tenim un president processat".

"Cal estudiar les accions que es precisin, accions eficients. La moció de censura és una opció, però sobretot hi hauria d'haver unitat en el barcelonisme", va insistir Laporta. Per a l'expresident, seria qüestió de mobilitzar-se "per intentar frenar aquesta barbaritat" que ha suposat l'exculpació de Bartomeu i Rosell "a costa de la reputació del Barça". A més considera que el pacte és "molt sinistre" ja que se'n desconeix el contingut.

També Toni Freixa, exdirectiu de les juntes de Laporta, Rosell i Bartomeu i candidat en les últimes eleccions, aposta per una reacció del barcelonisme. Consideraria justificada una moció de censura, encara que considera que és "pràcticament impossible" que prosperi. "És una decisió covarda, injusta i tramposa", va acabar dient aquest excandidat a la presidència.