El primer equip del Girona Futbol Club lluitarà per a l’anhelat ascens a Primera Divisió aquest dissabte al vespre a Montilivi contra l’Osasuna després d’eliminar el Còrdova a les semifinals. La marxa del riumossenc David Juncà l’estiu passat a l’Eibar deixava la plantilla dels gironins, equip de Segona Divisió A, sense un representant altempordanès a la gespa, però no en el cos tècnic. Lluís Sala, preparador físic de la Jonquera, forma part del cos mèdic del club blanc-i-vermell com a readaptador esportiu, tasca coneguda també com a recuperador.

Sala té 37 anys, viu a l’Escala actualment i en el Girona posa a punt els jugadors quan surten d’una lesió i ja han passat pel fisioterapeuta “perquè arribin al nivell el més alt possible”, apunta. Va aterrar a Montilivi ara fa dos anys després de passar pel Palamós, de Tercera Divisió. Formar part de l’staff de Sport Clínic, centre de Girona especialitzat en la recuperació i el rendiment esportiu, va ser clau per a Sala per arribar fins aquí. Va ser recomanat a Oriol Alsina, director esportiu del Palamós ara fa tres anys, per Oscar Álvarez (exjugador Llagostera) i Javi Revert (ara, al Figueres), que eren pacients de Sport Clínic.

Aquesta no era la primera experiència que Sala vivia amb futbolistes, ja que anteriorment, gràcies al fet d’haver estat involucrat amb l’empresa VS Sport de Sevilla, havia preparat el Ceuta en una promoció d’ascens a Segona A -curiosament, fallida contra el Girona- i en l’àmbit individual a jugadors del Racing de Santander com Pedro Munitis i Gonzalo Colsa. “Eren els dos capitans, al final es va acabar perquè en el món del futbol una persona externa no és ben vista per a la gent de dins del club”, diu.

A més de la tasca de recuperador, principalment en l’apartat de força i condicionament, Sala ha de posar èmfasi en la part mental del futbolista, sovint tocat per haver-se lesionat. “Les lesions mai vénen en un bon moment. En estar sol amb el jugador, igual que els fisioterapeutes, tenim el perfil d’escoltar, animar i donar confiança al jugador”, subratlla.

Vinculat a l’esquí alpí i al rugbi

Des de fora, potser erròniament, hi ha la sensació que els futbolistes d’ara superen les lesions més ràpidament: “Dubto que abans es recuperessin més lentament que ara -explica Sala-; el procés és el mateix, però s’ajunta tot allò que suma. Avui, el futbolista es cuida més, és més professional, té més bons hàbits, més bons descansos, tractaments diaris...”.

A l’abril va impartir una xerrada de readaptació muscular a alumnes de l’escola Anicet de Pagès de Figueres, i també ha estat preparador físic de la selecció espanyola i catalana d’esquí alpí i rugbi, a més d’estar vinculat en el Centre de Tecnificació d’Esquí Alpí de la Vall d’Aran.