Ha passat més d'un dia i tot just ara Àxel Vizuete comença a assimilar-ho. "Em costa", reconeix. Fa un any, s'endinsava en una de les seves primeres aventures a la banqueta agafant les regnes de La Jonquera, un equip que venia de patir el que no estava escrit per salvar-se a Primera Catalana. La consigna era clara: fer neteja al vestidor i confeccionar la plantilla més equilibrada i competitiva possible per mantenir la categoria sense gaires dificultats. A l'hora de la veritat, el que ha aconseguit l'equip ha superat totes les expectatives i diumenge, al Joan Baptista Milà de Sant Boi de Llobregat hi posava la cirereta amb un ascens "històric" a Tercera. Un autèntic èxit que Vizuete, el seu equip tècnic i també el club no volen que s'endreci al calaix dels bons records. Avui mateix, la junta i l'entrenador es reuniran per començar a confeccionar la plantilla pel curs vinent, en la que tothom és conscient que la permanència serà l'únic objectiu.

"La Tercera Divisió són paraules majors. Hi ha entitats molt potents, començant pels equips de la província de Girona, i seguint per un grapat d'equips històrics. És una categoria molt i molt complicada. Esperem gaudir-la, però sempre competint", explica Vizuete, qui diu estar "molt feliç" d'haver contribuït a l'"èxit" que ha suposat pujar. "La Jonquera és una població molt petita de només 3.000 habitants i no s'havia viscut mai res així. L'ambient de l'anada va ser històric i estic molt content d'haver donat un cop de mà a despertar aquesta il·lusió", afegeix.

Després de "patir moltíssim" a Sant Boi i de veure com el seu equip superava "totes les adversitats" per esgarrapar un empat que li va valer l'ascens, ara el tècnic ja pensa en el present i en el futur més immediat. Per això, comença a donar-li voltes a la confecció d'una plantilla que ell mateix dirigirà després que uns dies enrere s'anunciés la seva renovació pel club fronterer. "La confiança ha estat recíproca. Abans de l'ascens jo també tenia ganes de seguir, perquè m'hi trobo molt bé. Volia renovar i el club també em volia. Em deixen treballar i totes les parts estem satisfetes", s'explica.

Amb ell al timó, en els propers dies s'aniran desgranant les peces que formaran el nou engranatge de La Jonquera 16/17, que mantindrà uns quants futbolistes d'aquesta temporada però que també comptarà amb diversos retocs. "Hem de rumirar-ho tot molt bé i confeccionar l'equip amb tranquil·litat. Tenim una base de jugadors molt important i tenim molt clar que molts d'ells han de continuar. Però també hi haurà canvis, perquè el futbol funciona d'aquesta manera. Són decisions molt dures però que cal prendre. Per competir a Tercera amb certes garanties es necessiten una sèrie d'ingredients". Molt possiblement, La Jonquera disposarà del pressupost més baix del grup cinquè de la Tercera Divisió, però això no ha de convertir-se en un obstacle per fer bé les coses i així ho té clar Vizuete. "Ens hem d'asseure i pensar molt bé les coses per no equivocar-nos", explica.

Una eliminatòria "molt dura"

A La Jonquera no començarien avui a posar fil a l'agulla al nou projecte a la Tercera Divisió si l'equip no hagués estat capaç de superar una "eliminatòria molt dura" contra el Santboià, "segurament el millor equip dels dos grups" de Primera Catalana, segons Vizuete. "Va ser molt difícil, sobretot al seu camp. Però amb les nostres armes els vam aconseguir superar", analitza. I afegeix que "la grandesa del futbol té això: el que separa l'èxit de la derrota és un fil molt fi. Quan va marcar l'Ignasi vaig veure que era possible. Vam saber patir moltíssim, l'equip es va saber sacrificar i sobreposar-se a les dificultats".