El Barça, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han arribat a un acord pel qual l'entitat blaugrana admet dos delictes contra la Hisenda Pública en el fitxatge del davanter brasiler Neymar da Silva i accepta pagar una multa de 5,5 milions d'euros.

Segos fonts judicials, l'acord també inclou l'arxiu de la causa per al president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i l'expresident Sandro Rosell, per als qui el fiscal havia demanat dos anys i tres mesos de presó i set anys i sis mesos, respectivament, per diferents delictes fiscals. L'acord extrajudicial havia de ser ratificat ahir a la tarda per la junta directiva blaugrana, però, finalment la reunió extraordinària que s'havia convocat a aquest efecte ha estat posposada a dilluns.

L'entitat blaugrana admet haver comès un delicte fiscal el 2011, quan va pagar a N&N, l'empresa dels Neymar, 10 milions d'euros per endur-se els drets del jugador el 2014, i un altre el 2013, quan va pagar a la mateixa societat altres 40 milions en concepte de penalització per fitxar al futbolista un any abans del previst. En aquests dos contractes, el Barça va defraudar 9,3 milions d'euros segons l'Agència Tributària, que considera que els dos pagaments havien d'haver estat declarats com a sou del jugador i no com prestació de serveis de persona jurídica.

A aquests 9,3 milions si han de sumar els 5,5 milions de multa. En total 14,8 milions, dels que el club ja en va pagar 13,5, en una declaració complementària que va presentar només conèixer la seva condició d'imputat. En qualsevol cas, l'acord amb el qual es busca una sentència de conformitat és molt bo per al FC Barcelona, per al qual el ministeri públic reclamava una multa de 22,2 milions. A més, com responsabilitat civil, el fiscal sol·licitava 9,55 milions per a Rosell i el club solidàriament i 1,9 per a Bartomeu i l'entitat conjuntament, segons l'escrit d'acusació.

Entre multes i indemnitzacions, els dirigents i el club s'enfrontaven a haver d'abonar 62,6 milions, per la qual cosa el Barça hauria hagut de fer provisió més de 90 milions d'euros en concepte de fiança abans de la celebració del judici. A més, aquest acord pot repercutir favorablement en la resolució de la querella interposada per l'empresa DIS, que tenia el 40% dels drets federatius de Neymar. DIS només va percebre aquest percentatge dels 17,1 milions que el Barça va dir haver abonat pel brasiler al Sants, quan el fitxatge li va costar, segons es desprenia de les investigacions de l'Audiència Nacional en la causa anterior, un total de 83,3 milions. Això no obstant, l'acord extrajudicial que aquesta tarda ha d'aprovar la junta directiva de l'entitat blaugrana determina com sou del jugador gairebé tots els conceptes que abans eren considerats com traspàs, una interpretació favorable als interessos de l'entitat blaugrana i del Santos en el seu contenciós amb DIS.