El primer equip del Barcelona iniciarà la pretemporada 2016-17 dimarts que ve, 19 de juliol, quan la plantilla blaugrana està citada a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per passar les proves físiques i mèdiques i tenir una primera presa de contacte abans de l'inici dels entrenaments l'endemà.

Els jugadors que disputaran la Copa Amèrica, l'Eurocopa i els Jocs Olímpics s'incorporaran més tard, de forma gradual. A mesura que vagin acabant la seva participació en aquests tornejos, començaran les seves vacances i posteriorment s'incorporaran al treball juntament amb la resta dels seus companys.

L'equip viatjarà el pròxim 25 de juliol a Saint George's Park, on farà l'estada de pretemporada fins al 30 de juliol. Aquest complex esportiu, ubicat al centre d'Anglaterra, acollirà de nou el primer equip de futbol, repetint l'experiència de la temporada 2014-15, la primera de Luis Enrique a la banqueta.

Acabada l'estada, l'expedició es desplaçarà directament a Dublín (Irlanda), on el 30 de juliol (19.00 hores) l'equip disputarà el primer partit amistós de la pretemporada contra el Celtic de Glasgow, en el marc de la International Champions Cup.

A més del partit que es jugarà a Dublín, el dia 30, n'estan programats dos més, un contra el Leicester, al Friends Arena d'Estocolm (Suècia), el 3 d'agost (20.00 hores), i un altre contra el Liverpool, el 6 d'agost (18.00 hores), a Wembley.

Encara està pendent de confirmació la data del Trofeu Joan Gamper, que un any més serà la presentació oficial de l'equip per a la temporada 2016-17, i dels partits de la Supercopa d'Espanya que enfrontarà el Barça amb el Sevilla.