La Fiscalia ha enviat al Jutjat 5 de l'Audiència Nacional un escrit on proposa jutjar el jugador del F.C. Barcelona Neymar Da Silva Santos, el seu pare, l'expresident del club Sandro Rosell i el propi F.C. Barcelona per corrupció en els negocis, segons informa la Cadena Ser. És una petició que pot comportar una pena de fins a dos anys de presó i multes milionàries.

El Fiscal entén que Neymar i el seu pare, així com l'expresident del F.C. Barcelona Sandro Rosell i el mateix club van enganyar el fons brasiler DIS, propietari del 40% dels drets del jugador, en el fitxatge pel Barça, amagant el preu real del traspàs en contractes paral·lels -simulats, segons el jutge- amb el Barça. A Sandro Rosell i al Barça els atribueix a més un delicte d'estafa impròpia, mentre que demana que s'arxivi la causa per a l'actual president del Barça, Josep Maria Bartomeu.

En total, el fiscal proposa jutjar Neymar Jr, el seu pare, el F.C. Barcelona, i l'expresident Sandro Rosell. També a títol lucratiu l'empresa dels pares de Neymar, N&N, i la mare del jugador. A l'escrit la Fiscalia assegura que un cop practicades totes les diligències cal jutjar Neymar, el seu pare, Rosell i el Barça per un delicte de corrupció entre particulars contemplat als articles 286 bis i 288 del Codi Penal.

Neymar i el seu pare van declarar davant el jutge José de la Mata el passat 2 de febrer, un dia després que ho fessin Bartomeu, Rosell i el Barça. Segons el fiscal, tots els acusats van signar el 2011 contractes que alteraven "el mercat de fitxatges de futbolistes" i "perjudicaven el fons DIS", que "es va veure privat de la possibilitat que el jugador entrés al mercat d'acord a les regles de la lliure competència i pogués obtenir una major quantitat econòmica pel traspàs".

El Barça va pagar a DIS el 40% del traspàs estricte entre el Santos i el Barça, que segons va declarar aleshores Sandro Rosell havia tingut un cost de només 17,1 milions d'euros. El Fiscal demana que s'arxivi el cas per al president Josep Maria Bartomeu perquè entén que malgrat que va signar els contractes "no va liderar ni va formar part activa de ls negociacions ni acords per al fitxatge de Neymar Jr".

En una interlocutòria de l'octubre del 2015 el jutge De la Mata apuntava que es podria haver produït un delicte d'estafa en la modalitat de contractes simulats entre el Barça i el Santos per "disfressar el pagament de la transmissió dels drets federatius del jugador", segons va escriure en una interlocutòria l'octubre del 2015.

El magistrat investiga especialment un conveni de col·laboració en matèria de futbol base i reconeixement de drets sobre tres jugadors pel que el Barça va pagar al Santos 7,8 milions d'euros, així com un acord per disputar un partit amistós a Brasil que obligava el Barça a pagar 4,5 milions d'euros en el cas que el partit no se celebrés.